Foto: Brendan McDermid/Reuters

Foto: Brendan McDermid/Reuters

Stanley Druckenmiller is een van de grootste beleggers. De naam is misschien minder bekend, maar de miljardair verdiende al fortuinen voor zijn klanten en voor zichzelf. Vlak voor de verkiezing van Donald Trump verkocht hij al zijn goud nog. Dat was een zeer goede call. Nu stapt hij terug in om diverse redenen.

Wanneer een miljardair en superbelegger als Druckenmiller uit goud stapt, is dat groot nieuws. Wanneer hij terug in stapt, is het in de media een voetnoot. Maar daarom is het niet onbelangrijk. Beleggers als Druckenmiller kopen vaak grondstoffen en goud als indekking tegen een turbulente aandelenmarkt.

Druckenmiller kocht voornamelijk goud in de maanden december en januari. En hij heeft daar goed aan gedaan. Goud staat in tegenstelling tot de aandelenmarkt fors hoger in 2017, zo’n 10 % versus een paar procenten voor de S&P 500, Dow Jones of de Nasdaq.

Goudprijs dubbele bodem

De voormalige partner van Georges Soros vreest vooral dat de positieve elementen van Trump’s overwinning naar de achtergrond verhuizen en dat hij meer tijd en energie steekt in andere zaken zoals het immigratiebeleid.

Hij ziet op dit momenten dan ook 4 belangrijke factoren die de stijging van de goudprijs verder een duw in de rug kunnen geven:

  • Inflatieverwachtingen zitten in de lift
  • De Amerikaanse dollar daalt nadat het een 14-jarig hoogtepunt bereikte
  • De stijgende rentevoeten houden een pauze waardoor de opportuniteitskost van goud weer aantrekkelijker wordt
  • Geopolitieke onzekerheid in Europa met politieke spanningen in Frankrijk, Italië en de Brexit

Het is niet bekend hoeveel goud Druckenmiller koopt en in welke verhouding tot zijn portefeuille. Maar de hedge fund manager staat er wel om bekend grote geconcentreerde posities in te nemen. In het verleden heeft Druckenmiller al laten zien een goede neus van timing te hebben wanneer het aankomt op goud.

Bron: MarketWatch