Zelfs IT-ers hebben over 10 jaar geen job meer. Welkom in het tijdperk waar automatisatie wordt geautomatiseerd, dat zegt miljardair software ontwikkelaar en eigenaar van de Dallas Mavericks Mark Cuban. De wereld is niet klaar voor wat ons te wachten staat.

Bill Gates opperde al dat robots belastingen zullen moeten betalen voor de jobs die ze gaan afpakken. Elon Musk stelt voor dat de overheid een basisinkomen gaat betalen omdat steeds meer jobs geautomatiseerd worden. Mark Cuban ziet dezelfde trend, maar hij ziet ook kansen voor mensen die wel een job willen in het tijdperk van de automatisatie.

Volgens Cuban zijn zelfs IT-ers niet meer zeker van hun job over een jaar of 10. We komen in een tijdperk waar computers sneller en beter kunnen coderen dan mensen, zeg maar het tijdperk van geautomatiseerde automatisatie.

De job van de toekomst

De eigenheid van de arbeidsmarkt verandert, er zullen heel veel mensen hun job verliezen, aldus de miljardair. Maar er zal ook steeds meer vraag ontstaan naar de jobs van de toekomst, waaronder jobs die tot nu toe als onbelangrijk worden aanzien: jobs waarbij creatief denken een belangrijke impact heeft.

De self-made miljardair verwacht dat er over 10 jaar meer vraag zal zijn naar studenten uit de richtingen van kunst, wetenschap, humanitaire wetenschap, biologie, talen, filosofie, … dan IT of ingenieur.

Wanneer alle data slechts uit een computer komt met een druk op de knop, moet de mens slechts keuzes maken en geen analyses. Je hebt dus mensen nodig die creatief en op een andere manier kunnen denken.

Bron: Time Money