Jeroen Dijsselbloem

Via het populaire Facebook-kanaal van Slim Beleggen bereikte ons de oproep van Dennis van Roekel, student ‘Ondernemerschap’ aan het Rijn IJssel college te Arnhem.

Hij wilde wel eens weten welke kritische vraag wij hadden voor Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën in Nederland. Daar moesten we niet lang over nadenken. We maken ons immers grote zorgen voor een (veel te) hoge inflatie in de toekomst, als gevolg van het extreme monetaire beleid van de Europese centrale bank.

Onze vraag luidde: “Waarom blijft de ECB voluit monetair stimuleren, terwijl inflatie snel begint op te lopen in Europa?”

Voor de volledigheid, de inflatie in de EU loopt nu op tot het niveau van de doelstelling van de ECB, zijnde 2%!

Schermafbeelding 2017-03-11 om 09.50.14

Het uitgebreide antwoord van mr. Dijsselbloem hoort u in het volgende audiofragment. Met dank aan Dennis van Roekel!

Voor wie niet in de mogelijkheid is om het fragment af te spelen, schrijven we het stukje audio hieronder nogmaals volledig uit:

Dennis van Roekel: “U zei zojuist dat de inflatie in Europa snel begint op te lopen, dus ik vraag mij af waarom de ECB dan nog volop monetair blijft stimuleren?”

Jeroen Dijsselbloem: “De inflatie is iets aan het oplopen maar de ECB wilt graag dat het tegen de 2% is, gemiddeld genomen zitten we daar nog niet. In Duitsland is het al tegen de 2%, maar in Nederland nog niet en in sommige Zuid-Europese landen is het nog veel lager, de ECB kijkt natuurlijk naar het gemiddelde. Het tweede waar ze naar kijken is of de stijgingen van de energieprijs, die zich de laatste tijd weer voor doen, die lopen op een gegeven moment ook weer uit het inflatiecijfer. Stel je voor de energieprijs lijdt even tot een hogere inflatie, dan bij het eerstvolgende kwartaal loopt het er weer uit. De ECB kijkt dus ook naar het opgeschoonde inflatiecijfer, om het zo maar even te zeggen. En dat is nog lager. De energieprijzen vormen nog een belangrijke reden waarom de inflatie, dus mogelijk tijdelijk, dat weten we niet, hoger is. Tenslotte: de ECB gaat denk ik dat monetaire beleid verkrappen, maar dat zullen ze geleidelijk doen. Je ziet ook in Amerika, men is heel erg bang, deze hele operatie is met risico’s omgeven. We hebben eigenlijk nog nooit gehad dat de Centrale Bank zo veel geld in de economie stopte. In Amerika zijn ze het ook aan het afbouwen, maar dat doen ze heel langzaam. Ik geloof dat ze nu 1 of 2 rentestapjes hebben genomen om de rente weer wat te verhogen. Ze zijn gestopt met het opkopen van nieuwe obligaties maar alle obligaties die aflopen worden nog steeds vervangen door nieuwe aankopen, dus ook in Amerika gaat het nog steeds door. Ze zijn heel voorzichtig in het afbouwen ervan. Het is wel zo dat ze onafhankelijk zijn, dus ik mag ze niet opdracht geven om het sneller te doen.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!