Robots belastingen

Wanneer robots onze jobs afpakken, dan moeten ze ook maar belastingen betalen. Dat lijkt het standpunt te worden van het Europese Parlement. De opmars van artificiële intelligentie en robotica zorgt voor een wettelijke en ethische uitdaging met grote gevolgen voor onze toekomst, aldus het EP.

Binnen enkele decennia kan artificiële intelligentie de menselijke intelligentie voorbij steken. De mensheid moet zich daar op voorbereiden om te kunnen overleven, zegt het rapport van het Europese Parlement.

Het rapport beveelt verschillende opties aan om de opmars van artificiële intelligentie en robotica onder controle te houden. Dit is een greep uit de voorgestelde opties:

  • Zo zouden robots zich moeten registreren bij de autoriteiten.
  • Er moeten wetten komen die robots verantwoordelijk kunnen stellen voor hun daden.
  • Contact tussen robots en mensen moet gereglementeerd worden, vooral naar veiligheid van de mens toe.

Maar ook de financiële gevolgen van de technologische revolutie worden onder het licht gehouden in het rapport. Zo is er een voorstel dat de eigenaars van de robots belastingen betalen of bijdragen aan de sociale zekerheid. Er wordt ook gesproken over de invoering van een basisinkomen om de werkloosheid ten gevolge van de automatisering op te vangen.

De Europese Commissie volgt de ontwikkeling van artificiële intelligentie en robotica op de voet op. Automatisering is een deel van de oplossing voor het herstel van de Europese economie doordat bedrijven veel efficiënter kunnen werken. Het zou dus best kunnen dat robots net als mensen binnenkort belastingen gaan moeten betalen in Europa.