Dat de Europese munteenheid heeft gefaald behoeven weinig lezers nog tekst en uitleg. De Europese unie werd een monetaire unie terwijl er na 15 jaar euro er amper stappen gezet zijn richting een politieke unie à-la ‘Verenigde Staten van Europa’.

munteenheid

Al in 1999 werden de koersen van aandelen, opties en obligaties uitgedrukt in euro’s om vervolgens in 2002 in 12 landen als fysieke munten en biljetten terecht te komen in handen van de consument. Inmiddels voeren 19 landen in Europa de euro als valuta, zijn er vier landen buiten de Europese unie die de euro officieel als munteenheid voeren en zelf mogen drukken, en zijn er nog eens twee landen die de euro niet-officieel in gebruik hebben genomen te weten Kosovo en Montenegro. Deze landen voerden de Duitse mark en zijn sinds 2002 ook meteen overgestapt op de euro.

Al heel snel kregen consumenten het gevoel dat ze door de intreding van de euro beetgenomen waren, steeg die inflatie harder dan de officiële cijfers deden suggereren en werd de bestedingsruimte afgeknepen. Tot op de dag van vandaag zijn consumenten nog steeds allesbehalve positief over één van de grootste mislukte valuta ooit, de euro.

Er is een eind aan de doodlopende straat

Econoom en Nobelprijswinnaar Oliver Hart noemt de euro een ‘vergissing’, een fout. De Europese Unie moet het proces van decentraliseren in gang zetten nu het nog niet te laat is. De besluitvorming op monetair niveau moet weer teruggegeven worden aan de soevereine staten. Brussel is véél te ver gegaan in het centraliseren van de monetaire macht en zal deze grotendeels terug moeten leggen bij de afzonderlijke leden van de Europese Unie.

De homogenie tussen de 28 leden van de EU is ver te zoeken waardoor er per definitie al geen sprake kan zijn van een ‘unie’. Een unie op papier dat enkel op monetair vlak gelijkgezind tracht te zijn, maar op elk ander gebied een andere taal blijft spreken.

In dit opzicht hebben de Britten, maar ook enkele andere EU leden zoals bijvoorbeeld Polen en Zweden, er goed aan gedaan hun vingers niet te branden aan dit ernstig mislukte project.

Vanaf het aanbreken van de wereldwijde schuldencrisis begonnen de vraagtekens te rijzen over de toekomst van de Europese munteenheid. Nog steeds hebben landen moeite zich te houden aan de begrotingsnormen, vinden er kwijtscheldingen plaats en staan er financiële instellingen op instorten. Het houdt simpelweg gewoon een keer op, dit is inmiddels doorgedrongen tot de politiek en bewindvoerders.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!