(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld geëindigd na behoorlijke schommelingen. De S&P 500 daalde uiteindelijk 0,2 procent op 4.373,94 punten en de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 33.892,60 punten. De Nasdaq steeg 0,4 procent en sloot op 13.751,40 punten.

Het sentiment blijft in het teken staan van het conflict in Oekraïne.

“Er is een enorme volatiliteit en nervositeit”, zei Fahad Kamal, chief investment officer bij Kleinwort Hambros. Het risico dat het volledig uit de hand loopt, is volgens hem alleen maar toegenomen.

Vandaag onderhandelden Oekraïne en Rusland voor het eerst sinds het Russische leger zijn buurland binnenviel over een oplossing. Dat voedt de hoop iets, hoewel de president van Oekraïne al aangaf weinig van de onderhandelingen te verwachten. De gesprekken leverden maandag nog geen resultaat op en gaan op een later moment mogelijk verder. 

Hoe de oorlog in Oekraïne op korte termijn ook wordt beslist, de wereldeconomie zal er nog lang onrustig door blijven, volgens econoom Paul Jackson van vermogensbeheerder Invesco. Hij verwacht een klap van 0,5 tot 1 procent voor de wereldeconomie als gevolg van de Russische invasie.

Dinsdagavond lokale tijd houdt president Joe Biden de jaarlijkse ‘State of the Union’. En gezien de recente geopolitieke ontwikkelingen, kan dit volgens Thomas Martin van GLOBALT Investments wel eens een heel belangrijke worden. Biden moet duidelijk maken dat hij “alles doet wat hij kan om de wereldorde te beschermen”, vindt Martin.

Verder zullen beleggers woensdag en donderdag letten op voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. De centraal bankier verschijnt dan voor het Amerikaanse Congres om tijdens zijn halfjaarlijkse hoorzitting tekst en uitleg te geven over het monetaire beleid.

De Russische invasie zal de Fed vermoedelijk niet van het plan afhouden om de rente spoedig te verhogen, verwacht ClearBridge Investment. De al hoge inflatie zal door de stijgende grondstoffenprijzen, een direct gevolg van de Russische agressie, alleen maar verder oplopen, waarschuwt de investeerder.  

De olieprijzen zaten na een kleine dip op vrijdag, maandag weer flink in de lift. Brent steeg tot 101 dollar en WTI tot bijna 96 dollar.

Handelaren rekenen op een aanbodtekort, bijvoorbeeld door strenge sancties tegen Rusland die ook de energiesector raken.

“Het scenario van een totale disruptie van de energietoevoer is onwaarschijnlijk, een aanzienlijke prijsstijging is dat wel”, volgens marktstrateeg Mabrouk Chetouane van Natixis.

Woensdag komt OPEC+, met bondgenoot Rusland, bijeen voor hun maandelijkse vergadering over de bestaande productie-afspraken. Conform die afspraken wordt de productie van OPEC+ landen elke maand met 400.000 vaten per dag opgevoerd.

Volgens investeringsstrateeg Rob Haworth van U.S. Bank Wealth Management is het waarschijnlijk dat OPEC+ vasthoudt aan de bestaande afspraken, waardoor de productie verder wordt verhoogd met 400.000 per dag in april.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1215.

Bedrijfsnieuws

Defensie-aandelen stonden vandaag in het zonnetje. Door de oorlog in Oekraïne zullen landen meer uitgeven aan hun militaire apparaat. Duitsland liet dit weekend al weten tientallen miljarden meer te gaan spenderen aan defensie. In Europa sloten defensie-aandelen daardoor maandag hoger en ook de Amerikaanse bedrijven in deze sector profiteerden. Raytheon Technologies en Lockheed Martin sloten 4,5 en 6,5 procent hoger.

Bankaandelen staan daarentegen onder druk door de stevige sancties op Russische banken en de gedeeltelijke uitsluiting van het SWIFT systeem. JPMorgan daalde 4,6 procent, Goldman Sachs en Bank of America ruim 2 procent en Morgan Stanley zo’n 4 procent.

Berkshire Hathaway heeft in het vierde kwartaal van 2021 meer winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder en ook operationeel was sprake van een verbetering voor het bedrijf van Warren Buffett. De winst was ook beter dan verwacht. Het aandeel steeg licht.

TD Bank uit Toronto neemt First Horizon uit Tennessee over voor 13,4 miljard dollar. Het is een van de grotere Noord-Amerikaanse bankfusies in de afgelopen maanden. TD Bank daalde maandag 2 procent en First Horizon steeg bijna 29 procent.

HP Inc en Zoom Video Communications komen nabeurs met cijfers. In aanloop daalde HP licht en steeg Zoom meer dan 5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Comments