De taak van de centrale banken lijkt te lukken, want de inflatie daalt reeds enkele maanden op rij. Nestlé, het grootste voedselconcern ter wereld, verwacht echter dat de prijzen voor basisproducten dit jaar verder zullen stijgen.

De producent van onder andere Nescafé koffie en KitKat chocoladerepen, verhoogde de prijzen in 2022 met 8,2%. Het bedrijf zei dat dit niet voldoende was om de stijging van zijn eigen kosten te compenseren.

Bij andere bedrijven als Unilever, Coca-Cola en Proctor & Gamble luidden dezelfde geluiden. Deze bedrijven hebben reeds allemaal aangegeven dat de prijzen van hun goederen dit jaar verder zullen stijgen nu zij worstelen met de gestegen kosten van grondstoffen, energie en arbeid.

De kosten van grondstoffen zoals energie, zuivel en granen zijn weliswaar gedaald maar zijn nog steeds zeer hoog. Ook de arbeids- en logistieke kosten zijn gestegen. Dat betekent dat de prijzen voor goederen in de winkels waarschijnlijk niet snel zullen dalen.

Delicaat evenwicht

Consumentengoederenbedrijven moeten een lastig evenwicht zien te vinden. Terwijl de stijgende kosten hun winstmarges onder druk zetten, dreigen te agressieve prijsverhogingen het winkelend publiek weg te jagen.

Unilever verklaarde dat prijsverhogingen ervoor zorgden dat de verkoopvolumes in 2022 met 2,1% daalden. Ook Nestlé meldde een daling van de verkoopvolumes in de tweede helft van vorig jaar en zei dat dit deels te wijten was aan de prijsstelling.

Heineken zei ondertussen dat het verwacht dit jaar minder bier te verkopen in Europa. Het bedrijf verwees hier naar de sterke prijsstijgingen in verband met verhoogde energiekosten.

Bron: CNN
Foto: iStock