De goudprijs schoot deze week naar een nieuw record, $ 1 983,36 per ounce. Deze rally werd aangewakkerd door een aanhoudende zwakke dollar en de lage rentetarieven. Zilver beleefde zijn beste maand sinds 1979.

Hoewel de intensiteit van de rally’s in zowel goud als zilver afzwakte in het midden van de week, voorspellen de meeste marktdeelnemers dat er nog meer winst in het verschiet ligt.

Beide metalen zijn dit jaar ongeveer met 30% gestegen. Door de aanhoudende onzekerheid over het Covid-19 virus blijven beleggers opzoek naar een veilige haven.

De Federal Reserve herhaalde deze week haar belofte om al haar hulpmiddelen te gebruiken om de economie van de Verenigde Staten te ondersteunen. Hiernaast hebben overheden en centrale banken wereldwijd reeds enorme stimuleringsmaatregelen aangekondigd.

Bart Melek, grondstoffenstrateeg bij TD Securities, stelt:

De slechte economische gegevens in de Verenigde Staten en Europa houden de hoop op verdere stimulansen hoog. De zwakke dollar en de lage rentetarieven zijn hiernaast ook gunstig voor de goud- en zilverprijs.

Goede vooruitzichten

Toenemende sterfgevallen in verschillende Amerikaanse staten en een gedeeltelijke lockdown in Noord-Engeland tonen aan dat de pandemie nog steeds woedt. Het normale leven zal dus nog niet meteen heropstarten.

Andere positieve aspecten voor de goudprijs zijn de sombere economische cijfers uit zowel de Verenigde Staten als Europa.

De Chinese productiecijfers wijzen echter wel op een aanhoudend herstel. Door de vele industriële toepassingen van zilver, zou de zilverprijs hier ook van kunnen profiteren.

Frederic Panizzutti, directeur bij MKS in Dubai, stelt:

We blijven positief over de goudprijs en zouden niet verbaasd zijn over een speculatieve zilverrally. Een goudprijs van $2 000 zou een zilverprijs van $30 kunnen teweegbrengen.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock

Reacties