Steve Eisman was een van de weinige beleggers die de financiële crisis op voorhand voorspelde. Hij hield er een verfilming, namelijk ‘The Big Short’, én zo’n $1 miljard aan over. Nu ziet hij opnieuw een financiële crisis ontstaan, voornamelijk in Europa. Wordt dit ‘The Big Short: The Sequal’?
Voor de financiële crisis zag Eisman als een van de weinige analisten dat de leningen in het Amerikaanse banksysteem niet houdbaar waren. Hij vloog ter plaatse om vast te stellen dat banken leningen verschaften aan mensen die geen inkomen hadden om daarna de leningen verpakt als beleggingen te verkopen met de hoogste kwaliteit.
Deze keer moet Eisman niet ter plaatste komen. Niet omdat Europa ‘te ver’ zou zijn, maar omdat de bewijslast overduidelijk is, vooral in Italië. Italië gaat gebukt onder “non-performing loans” (NPLs). Dit zijn leningen aan bedrijven en gezinnen met een betalingsachterstand of die zelfs zo goed als niets meer terugbetalen.
Italiaanse banken hebben zo’n €360 miljard NPLs op hun balansen staan. Momenteel zijn die leningen afgeschreven tot 45% à 50% van hun originele waarde. Maar de reële waarde bedraagt echter maar 20% ten opzichte van hun originele waarde. Op 4 december is er het referendum in Italië, bij een ‘nee’ kan alles in een stroomversnelling terecht komen.
Het grote probleem is echter dat Italiaanse banken deze leningen niet kunnen afschrijven tot hun reële waarde. Wanneer ze dat zouden doen, zijn ze van de ene op de andere dag insolvabel en stort het banksysteem in, aldus Steve Eisman.
2 grote problemen in Europa
Een ander groot probleem zijn de obligaties. Sinds de verkiezing van Trump zitten obligatierentes in de lift. In de Verenigde Staten zijn ze meer gestegen dan in Europa, maar de trend lijkt alvast te keren. Europese banken hebben ontzettend veel overheidsobligaties op hun balansen staan. De grootste eigenaars van overheidsobligaties zijn banken.
Wanneer de obligatierentes stijgen, dalen obligaties in waarde. Dit erodeert de kapitaalbasis van de Europese banken, zegt de hedge fund manager.
Bron: The Guardian