dollar en het einde van dominantie Er dreigt een nieuwe wereldorde te ontstaan. Amerika is macht aan het verliezen op het wereldtoneel en wordt gedwongen om plaats te maken voor China. Het Nicaragua kanaal vormt een nieuw bewijsstuk voor China’s groeiende dominantie. Deze ontwikkelingen beïnvloeden niet alleen het aanzien van Amerika, maar zijn een regelrechte bedreiging voor de dollar als wereldreservemunt. Moeten we ons alvast klaarmaken voor de val van de dollar?

Het verhaal achter Nicaragua – opgetekend door Amerika

In 1979 kwam in Nicaragua het ‘Sandinista National Liberation Front’ aan de macht door het omver werpen van een door Amerika gesteunde dictator. In de jaren 1980 reageerde Amerika hierop met de training en financiering van militie, bekend als de Contra’s. Het was hun voornaamste doel om de Sandinista’s uit hun machtspositie te tillen. Vandaag is Daniel Ortega, leider van de Sandinista’s, President van Nicaragua. Hij bestuurd het land sinds 2007 en heeft ook politieke leiding gehad van 1979 tot 1990. In het verleden hadden de Sandinista’s politieke banden met Castro’s Cuba en Chavez’s Venezuela, beiden rivalen van de Verenigde Staten. Ortega werd in Amerikaanse ogen gezien als communistische dreiging. Hij nationaliseerde ondernemingen, onteigende land en hij herdistribueerde rijkdommen. Om deze reden wordt Nicaragua door de gemiddelde Amerikaan gezien als een armlastig, verscheurd en corrupte boevennest. Maar dit is niet het Nicaragua van vandaag. De Ortega van vandaag is niet meer de revolutionaire Ortega uit de jaren ’70.

Het Panamakanaal eindigde bijna in Nicaragua

Waarschijnlijk heb jij nooit van het Nicaragua Kanaal gehoord? Dat komt omdat deze niet bestaat… Maar je hebt ongetwijfeld van het Panamakanaal gehoord. Slechts tien jaar voordat deze werd gegraven, heeft de VS serieus overwogen om deze in Nicaragua aan te leggen. In het voorjaar van 1902 leek het ‘Nicaragua Kanaal-voorstel’ op een zekere goedkeuring van het Congres te kunnen rekenen. Maar alles werd ongedaan gemaakt met een postzegel… Aanhangers van het Panamakanaal wilden geen rivaliserend kanaal in Nicaragua. Zij stelden dat Nicaragua vatbaar was voor aardbevingen en vulkanen. Om het argument kracht bij te zetten, wezen zij op het feit dat zelfs Nicaraguaanse postzegels een uitbarstende vulkaan toonde. De lobbyisten stuurden deze postzegels naar alle Senatoren in Washington. dollar-postzegel Het plan werkte. Panama versloeg Nicaragua met een klein verschil. Het Amerikaanse plan voor het Nicaragua Kanaal was dood. Maar de Amerikaanse regering wilde beslist niet dat andere landen alsnog het Nicaragua kanaal zouden aanleggen. Een dergelijk tweede kanaal zou de waarde van het Amerikaans belang doen verwateren. Al deze tijd is Amerika erin geslaagd haar belang te beschermen, al dan niet met militaire pressie. Tenminste tot nu toe… De Chinezen maken stelling om het Nicaraguaans Kanaal later dit jaar te ontwikkelen. Laat dit nu precies het plan zijn dat Amerikanen honderd jaar geleden zo graag wilden dwarsbomen. Als alles volgens plan verloopt zal het kanaal af zijn halverwege 2020. Een succes is allesbehalve gegarandeerd. Tegelijkertijd is deze ontwikkeling tekenend voor een nieuwe geopolitieke wereldorde richting het volgende decennium.

China bouwt strategische infrastructuur om Amerikaanse dominantie te overbruggen

Zodra een land zich wil mengen in internationale handel, heeft het eigenlijk toestemming nodig van Amerika. De Amerikaanse dollar is nog steeds de dominante wereldmunt. Daarnaast patrouilleert de Amerikaanse marine vele wereldzeeën en controleert de belangrijkste scheepvaartroutes. Maar China bouwt aan haar eigen netwerk…en daarvoor heeft het geen Amerikaanse toestemming nodig. Het aandachtspunt van deze monumentale trend is de Nieuwe Zijderoute. Deze ontwikkelingen zijn niet goed voor de VS. Ze zullen bijdragen aan het ontmantelen van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Dit beïnvloed niet alleen de financiële toekomst van miljoenen Amerikanen. Dit kan het gehele weefstructuur van de Amerikaanse maatschappij aantasten. … voor altijd!