records

Afgelopen week wisten de toonaangevende indices op Wall Street nieuwe recordkoersen te laten optekenen. Ondanks het feit dat de beleggers inmiddels op dit moment min of meer gewend zijn geraakt aan de regen aan recordkoersen, werd er deze keer extra aandacht aan besteed. Dit had met name te maken met het feit dat de S&P 500 index de magische grens van 2.400 punten wist te bereiken en de Dow Jones 21.000 punten.

Nieuwszender Bloomberg heeft een onderzoek gedaan naar het gemiddeld aantal recordkoersen dat elke 10 jaar wordt behaald. En uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat het helemaal niet zo vreemd is dat we bijna wekelijks te maken hebben met nieuwe records. Gemiddeld gezien hebben we zelfs elke maand te maken met een nieuwe recordkoers.

Nieuwe recordkoersen zijn heel normaal

nieuwe-recordkoersen

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Bloomberg, is in beeld gebracht hoeveel nieuwe recordkoersen er wisten te vallen in alle decennia sinds het jaar 1910. Als we een blik werpen op deze tabel dan valt op dat we dit decennium het een stuk beter weten te doen dan die van 2000-2010. Met nog een kleine 3 jaar te gaan zijn het aantal recordkoersen bij de Dow Jones index meer dan verdubbeld.

Maar, deze recordregen moet ook in perspectief worden geplaatst. In de decennia 1920, 1950, 1960, 1980 en 1990 hadden we met nog meer recordkoersen te maken. Wat dat betreft is het wel logisch dat de beleggers van vandaag de dag niet meer opkijken van een nieuwe feestvreugde op Wall Street.