(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is dinsdag gesloten op nieuwe recordstanden, geholpen door signalen dat er schot zit in het overleg over een nieuw steunpakket in het Congres. 

De brede S&P 500-index sloot 0,9 procent hoger op 3.660,84 punten, technologiebeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 12.450,05 punten. Daarmee zetten de twee indices nieuwe records neer. De Dow Jones-index klom 0,5 procent tot 29.825,20 punten.

De aandelenmarkten proberen voort te borduren op een historische sterke rally in november, die werd aangejaagd door optimisme dat er binnenkort een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar zal zijn. Dit zou de pandemie die de wereldeconomie dit jaar in een recessie stortte kunnen verjagen.

“Dat nieuws was gewoon zoveel beter dan mensen verwachtten, denk ik”, zei Elliott Savage van YCG Enhance Fund. “Dat er twee vaccins 90 en 95 procent effectief blijken, dat was gewoon een grote verandering in de verwachting hoe snel de economie weer terug naar “normaal”, tussen aanhalingstekens, kan.”

Maandag verloren de indices in New York nog terrein, maar toch eindigde de maand november met de beste winst sinds april. De Dow Jones-index had zelfs de beste maand sinds 1987. 

De goede stemming op dinsdag was volgens analisten mede te danken aan een plan van beide partijen in het Congres voor een stimuleringspakket van 900 miljard dollar. De minister van financien Steven Mnuchin en Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell leken positief over het plan. Mnuchin zou dinsdag met voorzitter Nancy Pelosi van de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden telefonisch overleggen. 

“Of het nu overheidssteun is, of Powell die zegt dat het gaspedaal wordt ingedrukt, dat is wat de markt wil joren. Het gaat niet per se om de fundamentele waarden”, zei Joe Saluzzi van Themis Securities. 

De snel oplopende aantallen besmettingen met het coronavirus in de VS en Europa worden even genegeerd, maar dit kan veranderen volgens sommige analisten.

De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie wees op een versnelling van de groei van 53,4 in oktober naar 56,7 in november, volgens Markit Economics, maar volgens ISM daalde de index van 59,3 tot 57,5, wat licht tegenviel.

De Amerikaanse bouwuitgaven in oktober stegen sterker dan verwacht.
  
De euro/dollar steeg naar de hoogste stand in jaren op 1,2071 dollar.

De olieprijs daalde tot 1 procent. Maandag wist de OPEC nog geen akkoord te bereiken over een verlenging van het productieakkoord. Dinsdag sluiten ook bondgenoten als Rusland aan bij de tweedaagse vergadering.

Bedrijfsnieuws

Zoom Video Communications behaalde in het derde kwartaal opnieuw een flink hogere winst en omzet dankzij de vele thuiswerkers in de coronacrisis. Het aandeel daalde toch 15 procent.

Pfizer en BioNTech hebben bij het Europees Geneesmiddelenbureau een versnelde aanvraag gedaan voor hun coronavaccin. Pfizer won 2,9 procent terwijl BioNTech ruim 8 procent daalde.

ExxonMobil gaat na volgend jaar weer meer investeren om de exploratie op te schroeven, maar moet ook een enorme afschrijving doen. De oliereus werd 1 procent duurder.

Slack sloot 2 procent hoger. Mogelijk wordt dinsdag de overname van het bedrijf door Salesforce.com bekendgemaakt. Salesforce opent nabeurs de boeken.

Hewlett Packard Enterprise publiceert dinsdagavond ook cijfers. Het aandeel won 1,5 procent.

Tesla wordt op 21 december toch in één keer opgenomen in de S&P 500. Eerder werd gesproken om dit in stappen te doen vanwege de omvang van het bedrijf. Het aandeel won 3 procent.

Nikola, dat maandag circa 27 procent verloor nadat General Motors afzag van een belang in het bedrijf, leverde dinsdag nog eens 15 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.