Met de Arteon – een 4-deurs sportwagen voor de ganse familie, wil het Duitse Volkswagen de crisis van de laatste jaren definitief achter zich laten. De Arteon combineert de klassieke elementen van een sportwagen met de ruimte van een gezinswagen. Dit nieuwe model moet het vlaggenschip van de groep worden in de Verenigde Staten.

Op de autoshow van Genève probeert Volkswagen definitief komaf te maken met het dieselschandaal dat eind 2015 losbarstte. Het Duitse automerk heeft een nieuw succes dringend nodig om zich verder voor te bereiden op de toekomst met enkele elektrische modellen.

De Arteon is gebaseerd op de Sport Coupe Concept GTE uit 2015 en zal gebouwd worden op het MQB platform dat ook modellen als de Golf en de Audi TT produceert.

Volkswagen Arteon 2

De kostprijs voor de nieuwe Arteon werd nog niet bekend gemaakt, maar ligt waarschijnlijk onder die van concurrent Mercedes CLS coupe die zo’n 55.000 euro kost. De sportwagen zal eerst in Europa beschikbaar zijn, vermoedelijk vanaf juni.

Volkswagen Arteon 3

Volkswagen hoopt met dit nieuwe model de effecten van de Dieselgate affaire achter zich te kunnen laten en opnieuw marktaandeel te winnen in Europa en de Verenigde Staten. Momenteel is het Duitse automerk sterk afhankelijk van China waar vorig jaar meer dan 3 miljoen auto’s werden verkocht.

Volkswagen Arteon dashboard

Er zullen 6 verschillende motoren, benzine en diesel, beschikbaar zijn van 148 pk tot 276 pk. Beide motoren hebben een versnellingsbak met 7 snelheden. De Arteon zal ook uitgerust worden met het nieuwe Discover Pro infotainment systeem van Volkswagen via een 9,2 inch touchscreen.

Bronnen + Foto’s: Business Insider en Bloomberg