(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. 

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een winst van een half procent op 656,39 punten. 

Het sentiment werd maandag onder meer positief beïnvloed door hoge verwachtingen over een nieuw Amerikaans stimuluspakket en optimisme over de coronavaccins.

Economen van Citigroup verwachten dat ontwikkelde landen tussen het einde van het derde kwartaal en het begin van het vierde kwartaal groepsimmuniteit tegen het coronavirus kunnen bereiken, wat de economische impact van de pandemie deze winter kan neutraliseren.

Op Wall Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond 0,7 procent hoger en daarmee blijft de S&P 500 nieuwe records in de boeken zetten. “De S&P 500 koerst voor het eerst boven de 3.900 punten en ook de Dow Jones staat op recordhoogte”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

“De stemming is nog steeds opperbest, vanwege de verwachting dat de regering van Biden een steunpakket zal uitrollen van 1,9 biljoen dollar”, zo stelde Madden van CMC. Verder merkte Madden op dat de ‘GameStop-manie’ van de afgelopen dagen is gaan liggen en daarmee ook de angst voor shortsqueezes.

De sterke jaarcijfers die Amerikaanse bedrijven afgelopen weken publiceerden, helpen ook bij het optimisme op de beurzen, meent strateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management daarnaast.

Het optimisme over een naderend economisch herstel leidt wel tot een oplopende Amerikaanse rente. Vanochtend bedroeg het rendement op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar 1,17 procent. In augustus bodemde het jaarlijkse rendement nog op 0,53 procent. De vergelijkbare Nederlandse staatsobligatie noteert overigens negatief. 

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management ging voor de camera tegenover ABM Financial News in op de vraag of beleggers zich zorgen moeten maken over deze stijgende inflatie.

“Het grootste risico voor de aandelenmarkten is dat de steun van de centrale banken onverwacht wegvalt door een stijgende inflatie, waardoor de rente zou kunnen stijgen en de torenhoge aandelenwaarderingen onder druk zouden kunnen komen te staan”, legde Juvyns uit.

Azië en olie

De olieprijs steeg maandag verder. Op een settlement van 57,97 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2 procent duurder. Vorige week werd een vat ruwe olie al zo’n 9 procent meer waard.

Bovendien stegen de Brent-prijzen voor het eerst in een jaar boven de 60 dollar, geholpen door tekenen van economisch herstel, wat belangrijk is voor de vraag naar olie, en het feit dat de afspraken van OPEC+ goed stand houden en er vooralsnog geen sprake is van een sterke productiestijging in de deelnemende landen.

In de Aziatische handel vanochtend stijgt de Amerikaanse olie-future met nog eens krap 1 procent.

Op de aandelenmarkten in Azië is het sentiment vanochtend overwegend positief. Koploper is de Shanghai Composite met een winst van 1,5 procent, terwijl de Australische beurs de dissonant is met een verlies van bijna 1 procent. 

De euro sterkte vanochtend lichtjes aan ten opzichte van de dollar op 1,2079.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor cijfers van DuPont, Cisco en Twitter. De macro-economische agenda is daarnaast vrij leeg.

Bedrijfsnieuws

Randstad heeft met de cijfers over het vierde kwartaal van 2020 opnieuw duidelijk beter gepresteerd dan voorzien en zag in de eerste volume-indicaties voor januari het peil van voor de pandemie weer terug. Randstad stelde dinsdag over 2020 een dividend voor van 3,24 euro per aandeel. 

SBM Offshore heeft met succes een Amerikaanse private plaatsing van obligaties ter waarde van 850 miljoen dollar geprijsd. 

Berenberg is dinsdag gestart met het volgen van JDE Peet’s met een koopadvies en een koersdoel van 41,00 euro. Volgens de analisten van Berenberg is JDE goed gepositioneerd binnen één van de meest aantrekkelijke categorieën binnen de voedingssector, met een portefeuille die zal profiteren van een groeiende en winstgevende koffiemarkt.

Avantium verwierf het recht om de FDCA-octrooiportefeuille van Eastman te mogen gebruiken.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,7 procent hoger op 3.915,59 punten, terwijl de Dow Jones index 0,8 procent won op 31.385,76 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 1,0 procent bij op 13.987,64 punten.  

 

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.