(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

Maandag startte de AEX de handelsweek al negatief met een verlies van 1,0 procent op 671,75 punten. Vooral techaandelen wogen op de koersvorming. 

“De Europese beurzen zijn de week teleurstellend van start gegaan, door toegenomen zorgen over de stijgende rentes en wat deze ontwikkeling ons vertelt over de economische outlook”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. 

Beleggers beginnen zich de afgelopen handelsdagen zorgen te maken over snel stijgende obligatierendementen, omdat deze de groei van vooral techbedrijven, die afhankelijk zijn van ‘goedkoop geld’, kunnen ondermijnen, terwijl ook de aantrekkingskracht van aandelen minder wordt. Oplopende rentes weerspiegelen het vertrouwen van de markt dat een economisch herstel nabij is doordat vaccinaties de pandemie beteugelen, terwijl een Amerikaanse stimuleringsplan ter waarde van 1,9 biljoen dollar de economie een duw in de rug moet geven.

Op Wall Street gaf techbeurs Nasdaq maandagavond 2,5 procent prijs. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index sloot daarentegen nipt in het groen. 

Gelet op de rente-zorgen hebben beleggers vandaag extra aandacht voor de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die vandaag verschijnt voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat. Powell zal volgens Hewson van CMC Markets vermoedelijk veel vragen krijgen over hoe de Fed de inflatieverwachtingen kan sturen in een periode waarin de rentes scherp stijgen. 

De aantrekkende economische vooruitzichten hebben wel een positieve impact op de olieprijs. Op een settlement van 61,49 dollar werden maart-futures op een vat West Texas Intermediate maandag op de expiratiedag 3,8 procent duurder. De april-futures sloten zelfs 4,1 procent hoger op 61,70 dollar. De Brent future noteert ondertussen in de Aziatische handel vanochtend alweer bijna 2 procent hoger op 66,41 dollar per vat. 

De olieprijzen stegen recent ook flink dankzij streng winterweer in Texas en enkele andere Amerikaanse staten. 

“We voorzien dat de olieprijzen sneller en meer zullen stijgen dan verwacht, vanwege lagere voorraden en hogere marginale kosten op korte termijn om de upstream-activiteiten op te starten”, aldus analisten van Goldman Sachs in een rapport van afgelopen weekend. Een Brent-prijs van 75 dollar per vat in het derde kwartaal van dit jaar sluit de Amerikaanse zakenbank niet uit.

In Azië noteren de aandelenbeurzen vanochtend, na een voorzichtige start, eensgezind in het groen. Koploper is de beurs in Hongkong met een winst van 1,6 procent. De Japanse beurs is vandaag gesloten vanwege een feestdag. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2171.

Naast het optreden van Jerome Powell hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de definitieve inflatie in de eurozone in januari, de Case Shiller index van de Amerikaanse huizenprijzen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Bedrijfsnieuws

De miljardenovername van optiekketen GrandVision door EssilorLuxottica hangt aan een zijden draadje. Dit meldde Het Financieele Dagblad maandag op basis van uitspraken van advocaat Jeroen Kortmann van Stibbe namens EssilorLuxottica.

Topman Onno van der Stolpe van Galapagos acht het niet waarschijnlijk dat de eigen verkooporganisatie zal worden stopgezet om kosten te besparen na enkele forse tegenvallers. Dit liet de topman maandagavond weten in een webinar van Wierda Vermogensbeheer.

Een vroege investeerder van Adyen wil 450.000 aandelen van de betaalspecialist verkopen. Dit meldde persbureau Reuters maandagavond. Volgens Reuters zullen de aandelen voor 2.077 euro per stuk worden verkocht. Daarmee zou het om een bedrag van 935 miljoen euro gaan.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,8 procent in het rood op 3.876,50 punten. De Dow Jones index steeg evenwel met 0,1 procent tot 31.521,69 punten, maar techbeurs Nasdaq leverde 2,5 procent in op 13.533,05 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties