Volgens de econoom Robert Shiller is Bitcoin gewoon het zoveelste mislukte experiment.

Dat zijn harde woorden die door de vele evangelisten in cryptovaluta zeker niet gesmaakt zullen worden, maar wie is die Shiller nu eigenlijk?

Robert Shiller is niet zomaar de eerste de beste en heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat hij serieus genomen moet worden.

Deze man heeft namelijk een Nobelprijs voor de economie op zijn naam staan en is o.a. bekend geraakt door het accuraat voorspellen van de internetbubbel en de crisis van 2008.

In zijn blog post ‘The Old Allure Of New Money’ stelt Shiller dat er geen tekort geweest is aan pogingen om nieuwe soorten van geld te introduceren doorheen de afgelopen 200 jaar.

Zowat al deze pogingen waren gebaseerd op een nieuwe schijnbaar revolutionaire technologie, net zoals nu met de Bitcoin, waarbij de zogenaamde Blockchain de onderliggende technologie is.

Echter faalde deze experimenten keer op keer.

Shiller is van mening dat dit niet anders zal zijn met de Bitcoin, die ondanks zijn recente crash nog altijd een heleboel mensen weet te bekoren.

De exclusiviteit die cryptovaluta zouden moeten bieden – de schaarste geprogrammeerd in het algoritme – is volgens Shiller ook zeker niet aantrekkelijk, zo zijn er ondertussen ongeveer 2000 cryptovaluta en komen er dagelijks nog bij.

Het lijkt dus allesbehalve op een schaarste maar eerder op een overvloed van cryptovaluta, iedereen die wat technische aanleg en verstand van computers heeft kan dan ook zijn eigen valuta creëren.

Ook kunnen de cryptofanaten zich naar alle waarschijnlijkheid verwachten aan veel strengere regels, of zullen we zeggen… aan regels.

Deze regels bestonden namelijk in zijn geheel bijna niet tot zover, het cryptolandschap werd dan ook vaak omschreven als het wilde westen.

Zijn zij die speculeren op cryptovaluta nu van een droom in een nachtmerrie beland zonder het te beseffen?

De tijd zal het uitwijzen, maar volgens Shiller is het antwoord ja.

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>