Hoewel het Covid-19 virus in de zomer onder controle leek te geraken, is het tij op veel plaatsen weer aan het keren. In verschillende delen van de wereld stijgt het aantal besmettingen weer razendsnel. Angel Gurria van de OESO ziet de economische toekomst dan ook somber in, als er geen fundamentele verandering komt.

Volgens de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is de staat van de wereldeconomie op dit moment zorgwekkend. Naast het Covid-19 virus kunnen de handelsspanningen tussen verschillende landen een domino-effect hebben op het vertrouwen, de investeringen en uiteindelijk de groei.

Gurria beweert dat de Covid-19 crisis de fundamentele gebreken in de wereldwijde economische structuur heeft blootgelegd. Deze gebreken gaan van handel tot productie tot ongelijkheid en de behandeling van de zwakkeren in de samenleving.

Momenteel is de absolute prioriteit om het Covid-19 virus onder controle te krijgen om de economische gevolgen op lange termijn zo veel mogelijk te beperken, met inbegrip van de stijgende tekorten, de schuldenlast en de werkloosheid.

Volgens Gurria zou het echter een enorme vergissing zijn om gewoon terg te keren naar de situatie van voor de pandemie.

Angel Gurria stelt:

We willen niet terug naar een status quo. Deze status quo heeft ons hier gebracht omdat we niet genoeg voorbereid waren.

Trigger voor transformatie

Op het World Economic Forum waren verschillende andere financiële leiders het erover eens dat de wereldeconomie in de toekomst fundamenteel moet veranderen. Zij riepen beleidsmakers over de hele wereld op om hier werk van te maken.

Europees Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni vertelde het panel dat de Covid-19 crisis gebruikt kan worden als trigger voor de transformatie. Een grotere focus op duurzaamheid en technologische ontwikkelingen zullen essentieel zijn om deze transformatie ter vergemakkelijken.

De krachtige beleidsreactie van de Europese Unie op de Covid-19 crisis, ziet Gentiloni als een positief signaal.
Hij stelt:

De sterke en gemeenschappelijke actie van de Europese Unie kunnen we gebruiken om de economieën te transformeren, in plaats van gewoon terug te keren naar het vroegere normaal.

Bron: CNBC

Foto: iStock