Olie vaten De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag na vier handelssessies van dalingen hoger gesloten. Een staking door olie-arbeiders in Koeweit en productieonderbrekingen in andere delen van de wereld hernieuwde dinsdag de hoop op een kleiner overaanbod van olie op de mondiale oliemarkt. De markt worstelde verder nog altijd met de uitkomst van de olie-top in Doha van afgelopen weekend, waar geen akkoord over een productiebevriezing werd bereikt. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Index 3,3 procent, ofwel 1,30 dollar, hoger op 41,08 dollar.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen wanneer we een oplossing kunnen verwachten”, zei analist Naeem Aslam van AvaTrade over de stakingen in Koeweit. Dit ondersteunt de olieprijs.

Koeweit had de productie zondag en maandag teruggebracht naar zo’n 1,1 miljoen vaten per dag, van de 3 miljoen die het land normaliter op een dag produceert. Volgens Aslam zijn er tekenen dat de productie dinsdag opgeschroefd is naar 1,5 miljoen vaten per dag. Chronische uitval in Jemen, Zuid-Soedan en Irak en bij grote pijplijnen in Nigeria, hebben de wereldwijde productie ook aanzienlijk beteugeld in de afgelopen weken, bleek uit data van BMI research. Zondag werd een akkoord over het beperken van de olieproductie tussen de leden van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) en niet OPEC-landen op het laatste moment gedwarsboomd door de weigering van Saoedi-Arabië een pact te sluiten zonder medewerking van Iran aan een bevriezing. “De oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië is serieus en ze zijn niet van plan zich terug te trekken”, zei Aslam. Saoedi-Arabië heeft zelfs gewaarschuwd de productie zonder aarzeling met een miljoen vaten per dag verder op te kunnen schroeven”. Marktexperts zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat de vergadering van de OPEC op 2 juni wel tot een productiebeperking zal leiden, aangezien landen vooral hun eigenbelang prefereren boven het gezamenlijke belang en blijven oppompen om het eigen marktaandeel te verdedigen. Hamza Khan, hoofd grondstoffen bij ING, voorspelt dat het uitblijven van een akkoord in de vergadering van juni de prijzen terug kan duwen tot 30 dollar per vat. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.