West Texas Intermediate crude oil (WTI) noteerde voor het eerst sinds 3 maanden terug aan $40. Als oorzaak worden de verlenging van de productiebeperking van de OPEC+ genoemd en de grote prijsstijgingen die Saudi-Arabië heeft doorgevoerd.

OPEC+ heeft in april beslist om een productiebeperking van bijna 10 miljoen vaten per dag op te leggen. Deze beperking wordt verlengd tot eind juli in een poging om het evenwicht tussen vraag en aanbod te herstellen en de energieprijzen te stimuleren. De productievermindering vertegenwoordigt bijna 10% van het globale aanbod.

“Olieprijzen zijn aan hun grootste comeback in de geschiedenis bezig. Het ziet ernaar uit dat deze comeback nog even zal verder gaan”, vertelde Phil Flynn, analist bij Price Futures Group, aan FOX Business. “OPEC+ bewijst dat ze er alles aan zullen doen om de beperkingen te handhaven en ervoor te zorgen dat de landen, die zich niet aan de beperkingen houden, nu ook gaan gehoorzamen.”

Wereldwijde lockdowns, om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, zorgden voor een wereldwijde vraagvermindering van 30 miljoen vaten per dag. Hiernaast waren Rusland en Saudi-Arabië, twee van de grootste olieleveranciers, verwikkeld in een prijzenoorlog die ervoor zorgen dat de olieprijs nog meer onder druk kwam te staan.

Sinds de bodem van $10,01 per vat in april, is de prijs van WTI met 304% gestegen.

Saudi-Arabië heeft op zondag de prijzen, per vat, met maar liefst $7,30 verhoogd. Vrijwel alle kortingen, die Saudi-Arabië tijdens de prijzenoorlog met Rusland in gang had gezet, zijn afgevoerd.

“De prijsstijgingen zijn een signaal naar de wereldwijde markten”, aldus Flynn. “Het zou raffinaderijen en landen moeten aanmoedigen om hun voorraad te verlagen en hun opslagoverschotten verder te verminderen.”

“Een olieprijs van $40 is goed nieuws omdat $40 per vat een teken is dat de economie aan het herstellen is. Zowel voor olieproducenten als voor consumenten is dit een welgekomen opsteker”, besluit Flynn.