venezuela

De olieprijs houdt de gemoederen al ruim twee jaar bezig. In het jaar 2014 werden we geconfronteerd met  een dalende olieprijs en die trend wist zich het afgelopen jaar voort te zetten. Rond februari 2016 is uiteindelijk een bodem neergezet, maar nog steeds is er sprake van grote onzekerheid.

De afgelopen maanden hebben we al vanuit diverse hoeken in de wereld geluiden gehoord dat de lage olieprijs een regelrechte crisis zou kunnen gaan veroorzaken bij verschillende olielanden. Onder andere Rusland, Irak en Saoedi-Arabië lopen een verhoogd risico.

Olielanden hebben last van de lage olieprijs

oil-risico

Op de bovenstaande afbeelding, afkomstig van RBC Capital Markets, is te zien dat landen als Nigeria en Venezuela op dit moment al te maken hebben met grote geopolitieke zorgen. Door de lage olieprijs zijn de economieën van beide landen in verval geraakt en dit heeft weten te leiden tot een volksopstand.

Het is dus duidelijk dat de lage olieprijs voor heel wat landen niet het ideale uitgangspunt is. Deze week vindt er een OPEC-vergadering plaats en het is voor de olielanden te hopen dat er nu eindelijk een akkoord bereikt gaat worden om de overproductie een halt toe te roepen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>