De Brent Crude olieprijs houdt al even stand rond de $45 per vat. De fysieke markt vertoont echter tekenen van zwakte. Dit is een gevolg van de daling van de vraag naar olie uit China.

De Covid-19 pandemie verminderde de wereldwijde vraag naar olie met bijna een derde in april en mei. Meer dan 4 miljard mensen bevonden zich in een of andere vorm van een lockdown.

In mei begonnen de markten weer stilaan in evenwicht te komen toen economieën weer opengingen. Hiernaast had de OPEC+ hun productie sterk verminderd waardoor het aanbod verkleinde en de prijs geleidelijk aan steeg.

Verminderde vraag uit China

China profiteerde van de historisch lage olieprijzen om zijn lange termijn opslag te versterken.

Nu de voorraden weer aangevuld zijn, is het tempo van Chinese aankopen weer afgevlakt tot het historische gemiddelde.

Eugene Lindel, analist bij JBC Energy, stelt:

In april en mei ving China een groot deel van het overaanbod op de oliemarkten op door haar voorraad aan te vullen en massaal olie te kopen.

Hiernaast moeten andere landen een toenemende beschikbaarheid van ruwe olie bewerkstelligen. Saudi-Arabië en andere olieproducenten hebben hun productie weer verhoogd.

Zwakke raffinagemarges

De OPEC en haar bondgenoten, beter bekend als OPEC+, hebben besloten om de productie in mei te verlagen met een recordaantal van 9,7 miljoen vaten per dag. Deze beperking is in augustus teruggeschroefd tot 7,7 miljoen vaten per dag.

Door de zwakke raffinagemarges zal de rest van de wereld het echter moeilijk krijgen om het hoofd te bieden aan de verhoogde olieproductie, vooral gezien het effect van een heropleving van het aantal Covid-19 gevallen in Europa en de Verenigde Staten.

Bron: Reuters

Foto: iStock