(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie heeft gedurende de handel in Azië een licht herstel laten zien, ondanks aanhoudend pessimisme over een OPEC-akkoord over een collectieve verlaging van de olieproductie.

De Organisatie van olie-exporterende landen komt vandaag bijeen in Wenen in een poging het wereldwijde overaanbod een halt toe te roepen. Sinds 2014 halveerde de prijs voor een vat ruwe olie. Het voorstel dat nu op tafel ligt pleit voor een collectieve verlaging van de olieproductie van de lidstaten van het kartel met meer dan een miljoen vaten per dag, circa 1 procent van het wereldwijde aanbod per dag.

Goldman Sachs zei dat in het geval de organisatie een productie-akkoord bereikt de prijzen kunnen stijgen tot circa 50 dollar per vat. Als er geen overeenkomst wordt bereikt duikt de olieprijs waarschijnlijk onder de 40 dollar per vat.

Olieprijs

Het afgelopen jaar hebben OPEC-leiders diverse keren geprobeerd overeenstemming te bereikten over inperking van de productie, maar deze pogingen mislukten. In april weigerde Saoedi-Arabië, de de facto leider van het oliekartel, deel te nemen aan een akkoord, nadat het land eiste dat alle leden zouden instemmen met een verlaging van de productie. Dit was niet het geval. Het is waarschijnlijk dat Saoedi Arabië dezelfde eis tijdens het overleg vandaag opnieuw op tafel zal leggen.

De spanning tussen Iran en Saoedi-Arabië vormt één van de belangrijkste knelpunten in aanloop naar de huidige top in Wenen, hoewel Iran zijn positie heeft versoepeld door in te stemmen met handhaving van zijn huidige productieniveau’s. Eerder eiste het land naar believen te kunnen blijven produceren. Het valt te bezien of Saoedi-Arabië tevreden is met de meest recente handreiking uit Teheran.

“Het feit dat geopolitieke rivalen, Saoedi-Arabië en Iran, problemen lijken te hebben met het oplossen van hun meningsverschillen over de implementatie van een kartel-brede verlaging van de productie lijkt het belangrijkste struikelblok voor een overeenkomst”, aldus econoom Barnabas Gan van OCBC Bank in Singapore.

Irak, de op één na grootste producent van het kartel, wil tevens van een akkoord uitgesloten worden en heeft aangegeven de productie te willen beperken tot zijn huidige productieniveau’s. Irak zou de olie-inkomsten nodig hebben om de oorlog tegen Islamitische Staat te kunnen financieren.

“Door deze patstelling zijn beleggers pessimistisch over de olieprijs”, zei ANZ Research, toevoegend dat de OPEC ondanks het gekibbel onder toenemende druk staat om een deal te bestendigen, aangezien de organisatie bij het uitblijven van een akkoord aan relevantie verliest.

Saoedi-Arabië heeft veel meer te verliezen als de olieprijzen laag blijven. De financiën van het koninkrijk staan stevig onder druk door de aanhoudend lage olieprijs.

“Om tot een akkoord te komen zal Saoedi-Arabië de meeste concessies moeten doen”, zei energie-analist Vyanne Lai van National Australia Bank.

Olie noteerde woensdagochtend in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 45,49 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 47,70 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.