Olieprijs Het wereldwijde overaanbod van olie zal in de tweede helft van het jaar flink afnemen. Dit meldde het Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag in zijn maandrapport over de oliemarkt. Het agentschap uit Parijs verwacht dat de wereldwijde olievoorraden in de eerste helft van het jaar nog wel groeien met 1,3 miljoen vaten per dag, maar in de tweede helft van 2016 daalt deze toename naar slechts 0,2 miljoen vaten per dag. In reactie op het rapport werd olie weer duurder. Een vat ruwe olie aan de Nymex noteerde bijna één procent hoger op 46,67 dollar, na een dip van 45,80 dollar eerder op de dag. Brent steeg ruim een half procent tot 47,94 dollar. Dat de voorraden in de eerste helft van het jaar nog verder zullen toenemen, komt omdat Iran de productie opvoert. Teheran probeert na jaren van internationale sancties marktaandeel terug te winnen. Volgens het IEA stijgt de Iraanse olieproductie sneller dan verwacht na de opheffing van de sancties. In april verhoogde Teheran de dagelijkse output met 300.000 vaten tot een totaal van 3,6 miljoen vaten per dag. In 2011 produceerde Iran voor het laatst op dit niveau.

Door deze opvoering van de productie, is de totale output van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) vorige maand gestegen tot bijna 33 miljoen vaten per dag. Sinds april 2008 werd niet meer op dat niveau geproduceerd door het oliekartel.

De olieprijs vond de afgelopen dagen steun in productieonderbrekingen die wereldwijd verspreid waren, van Canada tot Nigeria. Volgens het IEA worden hierdoor momenteel ruim 1,5 miljoen vaten olie minder geproduceerd per dag. Volgens analisten zijn deze onderbrekingen echter tijdelijk. “We denken dat de steun die dit de olieprijs biedt tijdelijk is”, schreef marktanalist Norbert Ruecker van Julius Baer. “De markt wordt nog steeds overspoeld door olie, omdat de groeiende productie in het Midden-Oosten sterker weegt dan de daling van Amerikaanse schalieproductie en diverse tijdelijke onderbrekingen.” Woensdag werd uit Amerikaanse overheidsdata bekend dat de olievoorraden in de Verenigde Staten vorige week onverwacht met 3,4 miljoen vaten zijn gedaald. De totale voorraad staat wel op een recordniveau voor de tijd van het jaar, op 540 miljoen vaten, aldus de Energy Information Administration. De dagproductie in de Verenigde Staten daalde vorige week wel tot het laagste niveau sinds september 2014, op 8,8 miljoen vaten. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.