Globale oliemarkt

De olieprijs is weer op weg richting $50. De benzinevoorraad in de Verenigde Staten steeg vorige week verrassend. Een sterkere Amerikaanse dollar en een stijgende olieproductie in de VS gooiden nog wat extra olie op het vuur. Daarop daalde de olieprijs bijna $2 of 3,8% tot het laagste niveau sinds begin deze maand.

Analisten hadden gerekend op een afname van 2 miljoen vaten van de benzinevoorraad. Maar het werd een stijging van 1,54 miljoen vaten. De olievoorraad zelf daalde wel lichtjes tot 532,3 miljoen vaten. Maar daarbij komt wel dat de olieproductie in de Verenigde Staten terug op het hoogste niveau staat sinds augustus 2015.

De laatste weken lag de focus vooral op de OPEC. In juni loopt de huidige productiebeperking af. Terwijl iedereen bezig is of de OPEC de productiebeperking gaat verlengen of niet, merkte bijna niemand op dat de productie van niet-OPEC landen stijgt. Vooral de schalieolie in de Verenigde Staten pompt weer enorm veel zwart goud uit de grond.

De forse daling van de olieprijs was de grootste daling sinds 8 maart. WTI Crude noteert nu onder het 50-daags en 100-daags gemiddelde.

Daling olieprijs

De olieproductie in de Verenigde Staten steeg met 17.000 vaten per dag tot 9,25 miljoen vaten. Sinds de productiebeperking van de OPEC steeg de olieproductie in de Verenigde Staten al met 600.000 vaten olie per dag, aangedreven door een hogere olieprijs.

De Amerikaanse olievoorraad blijft nog steeds rond het recordniveau en 100 miljoen vaten méér dan het 5-jarig gemiddelde. Het ziet er dus niet direct naar uit dat de olieprijs de klim van 2016 verder kan zetten.

Bronnen: Bloomberg + Business Insider

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>