De olieprijs ging zojuist met bijna 6 procent hard onderuit op enkele uren tijd. Dat is niet geheel zonder reden. Er hangen al langer donkere wolken boven de ontwikkeling van de olieprijs.

olieprijs grafiek vandaag

Al eerder schreven we op SlimBeleggen dat de olieprijs onder enorme druk staat. De Organisatie van olie-exporterende landen doet haar uiterste best de olieprijs kunstmatig in bedwang te houden, maar het aanbod blijft de vraag overtreffen.

UPDATE: Olieprijs zakt onder $50/vat

Olieprijs onder $50

Op record hoogte

Ondertussen lopen de olievoorraden in de Verenigde Staten nog steeds op. Deze zijn bijna 40% hoger dan het 5-jaars gemiddelde. Maar liefst 51% meer olieboorplatformen werden in gebruik genomen en 5.300 onvoltooide bronnen zullen binnenkort ontgonnen worden.

record us crude inventory

Nog in 2015 waarschuwde Ali Naimi, de minister van energie van Saoedi-Arabië, de Amerikaanse oliesector nog: Verlaag de kosten, haal kapitaal op of liquideer de handel. Slechts een hand vol producenten ging ten onder, de rest heeft zich zodanig weten te reorganiseren dat er zelfs winst gemaakt wordt bij een olieprijs van rond de $50 per vat. Het niveau van $50 is bijzonder belangrijk voor de industrie.

Het begint er op te lijken dat handelaren zich beginnen te realiseren dat er geen nieuwe balans zal komen voor wat betreft vraag en aanbod. Zelfs de OPEC lijkt het tij niet te kunnen keren. De schalieolieproductie zal naar verwachting blijven toenemen.

olie bizar bullish - verkoop signaal

Bovenstaande grafiek toont een zeer sterk verkoopsignaal. In jaren zijn speculanten nog nooit zo ‘bullish’ op olie geweest als op de dag van vandaag. In de zomer van 2014 leidde dit tot de enorme implosie van de olieprijs. Vandaag de dag doet zich eenzelfde patroon voor, maar dan minstens twee maal zo krachtig. Dit wil je als belegger niet in je portefeuille hebben.

Bronnen: The Crux | Zerohedge

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>