De olieprijs is donderdag na enkele dagen van stijging, weer gedaald. Olie-futures op een vat West Texas Intermediate leverden na een volatiele handelsdag op de New York Mercantile Exchange 2,3 procent in op 43,18 dollar. Aanvankelijk leek olie de zegetocht van de afgelopen dagen voort te zullen zetten, geholpen door positieve geluiden over de komende bijeenkomst van olieproducerende landen. Afgelopen weekend mislukte in Qatar een overleg over het bevriezen van de output nog, omdat ’s werelds grootste olieproducent, Saoedi-Arabië, alleen bereid zou zijn tot het handhaven van de productie, wanneer rivaal Iran dat ook zou doen. Teheran wil de productie echter opvoeren om marktaandeel terug te winnen na jaren van sancties. In juni vindt er een nieuw overleg plaats, maar de vraag is of dit wel iets zal opleveren. De topfunctionaris van de OPEC, Abdallah Salem el-Badri, benadrukte donderdag dat het kartel “nog steeds overeind staat” als een macht in de oliemarkt. De mogelijkheid van het kartel om ondersteuning te bieden in het reguleren van het aanbod van olie kan onderwerp van gesprek zijn op 2 juni in Wenen. Badri zei daarnaast dat het West-Afrikaanse land Gabon een lidmaatschap bij de OPEC heeft aangevraagd. Toeval of niet, Royal Dutch Shell zou volgens twee ingevoerde bronnen werken aan de verkoop van zijn olie-activiteiten op het vasteland van Gabon. Dat maakte persbureau Reuters donderdag bekend. Investeerders hebben inmiddels hun twijfel over de rol die de OPEC nog speelt in de hele discussie. “De OPEC is minder relevant aan het worden, helemaal na het Qatar fiasco”, zei portefeuille manager Rob Thummel van Tortoise Capital Advisors, dat voor 13 miljard dollar aan energiefondsen onder beheer heeft.
Na de chaos in Qatar, zal het lang duren voordat mensen weer vertrouwen gaan krijgen in de OPEC. En daarvoor is meer nodig dan herhaalde uitspraken over productiebevriezingen, voegde olie-analist Tom Pugh van Capital Economics toe aan de woorden van Thummel.
De olieprijs kwam lopende de dag onder druk te staan nadat de dollar in waarde steeg. Enerzijds was dit het gevolg van een positief cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt, in de vorm van een daling van de wekelijkse steunaanvragen tot het laagste niveau in meer dan vier decennia en anderzijds doordat de euro daalde na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De euro/dollar werd circa een half procent goedkoper. “We hebben een mooie rally gehad, en je kan dan ook redeneren dat een kleine terugval in de oliemarkt gerechtvaardigd is”, aldus Robert Yawger van Mizuho Securities. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.