Na 12 woelige maanden zijn de olieprijzen, die hard geraakt werden toen Covid-19 de vraag naar energie over de hele wereld deed instorten, weer hersteld. Brent crude, de wereldwijde benchmark voor olie, heeft $60 per vat doorbroken, wat het hoogste punt is sinds januari 2020.
De onmiddellijke katalysator leken de opmerkingen van Joe Biden over Iran te zijn. Hij verklaarde dat hij de sancties tegen het land niet zal opheffen om Iran weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, wat een goede zaak is over Amerikaanse en Europese olie.
De olieprijzen zijn echter al enkele maanden aan het stijgen dankzij het optimisme omtrent Covid-19 vaccins. Wanneer de wereld weer volledig heropent zal de vraag naar olie opnieuw fors toenemen.
Ook handhaaft de OPEC productiebeperkingen die ervoor zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met een overaanbod aan olie.
Warren Paterson en Wenyu Yoa, grondstoffenanalisten bij ING, stellen:
Nu het aantal Covid-19 besmettingen in bepaalde regio’s – waaronder de VS en het VK – afneemt, is er hoop dat het ergste eindelijk achter de rug is.
Lastige situatie
Alles bij elkaar is dit zeker goed nieuws voor de wereldwijde olieprijzen. Deze trend heeft de aandelenprijzen van grote oliebedrijven als Exxon en Chevron sinds november ondersteund. Dat gezegd zijnde, noteren deze aandelen wel nog een aanzienlijk stuk onder hun niveaus van voor de pandemie.
Hiernaast heeft het Internationaal Energieagentschap vorige maand haar prognose voor de wereldwijde vraag naar olie in 2021 naar beneden bijgesteld. De belangrijkste reden hiervoor waren de hernieuwde lockdowns in een aantal landen die zullen wegen op de vraag naar olie.
Grote oliemaatschappijen zijn dan ook verwikkeld in een ernstig debat over de vraag of de oliemarkt ooit nog zal terugkeren naar haar niveau van 2019. Vooruitblikkend naar de komende 12 maanden ziet het plaatje er niet rooskleurig uit, maar met veel onzekerheden.
Dit onderstreept de lange en moeizame weg die oliebedrijven nog voor de boeg hebben. Ook de verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie zorgen ervoor dat deze bedrijven het in de toekomst nog steeds moeilijk kunnen blijven hebben.
Bron: CNN
Foto: iStock