(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag na een kleine middagrally hoger gesloten. De AEX eindigde 0,25 procent hoger op 525,17 punten, met name dankzij zwaargewicht Unilever.

“Het was opvallend dat AEX in het rood zakte, want de Amerikaanse futures stonden de hele dag hoger”, zei Justin Blekemolen, technisch analist bij Lynx. “Maar de spanningen rond de Italiaanse begroting zorgden toch voor een wat negatief sentiment. De begroting is door de Europese Commissie afgekeurd en Italië moet voor maandagmiddag twaalf uur een nieuwe begroting inleveren.”

Volgens Blekemolen zijn de beurzen momenteel in de greep van onzekerheid. “Wat gaat er met de rente gebeuren? Hoe staat het nu met de handelsoorlog? Door deze onzekerheid zie je een hoge volatiliteit en opvallende bewegingen. Van de week kwam Netflix met goede cijfers. Het aandeel ging in reactie omhoog, maar in de dagen daarop zag je die winst weer helemaal wegsmelten. Beleggers willen hun geld dan blijkbaar veiligstellen. Ze zijn heel onzeker.”

De macro-economische agenda was vandaag karig gevuld. Vanochtend werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in augustus 24,0 miljard euro bedroeg, vergeleken met een overschot van 19,0 miljard euro in juli van dit jaar.

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in september flink gedaald. De verkoop van bestaande woningen daalde in september met 3,4 procent naar geannualiseerd aantal van 5,15 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,29 miljoen stuks.

Verder bleek dat de Nederlandse consument minder spendeerde en ook wat minder positief gestemd was.

Het Chinese bruto binnenlands product steeg in het afgelopen kwartaal met 6,5 procent op jaarbasis, net iets minder dan de 6,6 procent die economen hadden voorzien en de 6,7 procent een kwartaal eerder. In de eerste drie kwartalen groeide de Chinese economie tot dusver met 6,7 procent op jaarbasis en dit was 6,8 procent na de eerste zes maanden.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,1507, ten opzichte van een stand van 1,1483 vrijdagochtend.

De olieprijzen stegen tot 1,5 procent, nadat ze vanmorgen nog lager stonden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen zaten de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever in de lift met winsten van 1,1 tot 2,8 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Unilever van 54,00 naar 53,00 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de kooplijst. UBS deed er voor Unilever ook een euro af, naar 51,00 euro, met eveneens nog altijd een koopaanbeveling. Donderdag leverde Unilever nog bijna een procent in na het afgeven van een kwartaalupdate.

Daarnaast steeg Wolters Kluwer 2,6 procent en werd Heineken 1,7 procent duurder.

Signify en Randstad noteerden onderaan met een verlies van 3,8 en 4 procent. Schutte van Boer & Olij zag geen directe aanleiding voor de daling van Signify. Manpower stond in Amerika onder druk na het afgeven van kwartaalcijfers. Randstad opent zelf dinsdag de boeken.

In de Midkap won Flow Traders 3,8 procent, nadat er een dag eerder ook al 3,6 procent bijkwam na het openen van de boeken. Morgan Stanley verhoogde vrijdag het koersdoel voor de flitshandelaar met een euro naar 21,10 euro, maar handhaafde wel het advies op Onderwogen. Voor 2019 liggen de taxaties van de zakenbank ongeveer 25 procent onder die van de consensus. Dit komt doordat de analisten van Morgan Stanley rekenen op aanhoudende druk op de omzetmarges.

Air France-KLM verloor 3 procent, ondanks dat de Franse tak van de luchtvaartmaatschappij vandaag een loonakkoord met de vakbonden wist te sluiten. Aperam leverde 4,3 procent in. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koersdoelverlaging door Goldman Sachs.

Wereldhave verloor 1,5 procent. Wereldhave zag de bruto huurinkomsten na drie kwartalen uitkomen op 167,4 miljoen euro, een procent minder dan in dezelfde periode in 2017. Société Générale verlaagde ondertussen het koersdoel voor Wereldhave van 40,00 naar 38,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.

Onder de kleinere aandelen gaf Wessanen 6,3 procent prijs. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet van Wessanen op jaarbasis van 147,4 miljoen naar 144,2 miljoen euro. Autonoom was er een afname van 1,5 procent. Het voedingsmiddelenconcern sluit nu niet uit dat de omzet voor het gehele jaar achterblijft bij de eerder afgegeven verwachtingen. Netto verdiende Wessanen 10,4 miljoen euro, tegenover 8,5 miljoen euro in het derde kwartaal van 2017. Volgens ING wist Wessanen een goede marge te behalen dankzij besparingen op marketing en het verhogen van de brutomarge, maar de duurzaamheid hiervan is beperkt.

Vastned werd 4,4 procent duurder. Het vastgoedfonds gaat voor 40 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. “Het doel van het inkoopprogramma is rendement genereren voor de aandeelhouders”, aldus Vastned. ING sprak van een verstandige beslissing.

Kiadis Pharma daalde 15,4 procent naar 9,02 euro. Het biotechbedrijf haalde 31,2 miljoen euro op met de uitgifte van 3,9 miljoen nieuwe aandelen aan institutionele investeerders. De aandelen werden verkocht tegen een prijs van 8,00 euro per stuk. Met de opbrengst wil Kiadis Fase 3 studies met ATIR101 in de VS, Canada en Europa financieren.

Op de lokale markt verloor Curetis 5,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag bij het slot in Amsterdam in de plus. De toonaangevende S&P 500 index stond 0,5 procent in de plus. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.