Vroeg op pensioen We schreven hier laatst nog over het verhaal van Peter Adeney, een Amerikaan die op zijn 30e besloot om op pensioen te gaan, gewoon … omdat hij het financieel kon. Natuurlijk is 30 bijzonder scherp, zo vroeg op pensioen gaan is niet voor iedereen weggelegd. Daarom willen we jullie nog 5 jaar extra geven. Deze 7 tips kunnen je helpen om op je 35e op pensioen te gaan en van het leven te genieten. Je moet echter niet denken dat vroeg op pensioen gaan gemakkelijk is. Je moet daarvoor eerst goed geld verdienen én niet te veel geld uitgeven zodat je kan sparen/investeren. We zetten je alvast op weg met 7 goede bedoelingen, het is aan jou om er ook werk van te maken.

# 1. Definieer vroeg op pensioen

Denk je aan je pensioen als ieder weekend feesten tot de ochtend, 5 keer per jaar op vakantie, iedere dag op restaurant, … dan is het aan te raden die verwachting bij te stellen, toch zeker als je op je 35e al wilt pensioneren. Minder uitgeven dan je verdient is de sleutel tot succes, ook tijdens je pensioen.

# 2. Neem een spoedcursus Personal Finance

Als je niet weet hoe je eraan moet beginnen is een spoedcursus Personal Finance een must. Wat moet je doen, hoe moet je beleggen, wat mag je niet doen,… het draagt allemaal bij tot je slaagkansen.

# 3. Wacht niet

Als je op je 35e op pensioen wilt gaan, moet je niet wachten tot je 30e om eraan te beginnen. Het beste moment was gisteren, het 2e beste moment is nu.

# 4. Leef 2 tot 3 keer onder je stand

Je kan comfortabel op pensioen gaan door heel je leven onder je stand te leven. Dit wil zeggen dat je minder uitgeeft dan je verdient. Maar dit is niet voldoende om al vroeg op pensioen te gaan, daar moet je echt extreme zuinige inspanningen voor doen.

# 5. Betaal al je schulden af

Zolang je schulden hebt, kan je niet financieel op pensioen gaan. De intresten op je schulden eten aan je vermogen. Zonder schulden is het veel gemakkelijker om je doel te bereiken.

# 6. Vroeg en agressief beleggen

De kracht van samengestelde interest is fenomenaal, dat hebben we hier al verschillende keren geschreven. Maar dat heeft tijd nodig … veel tijd. Je moet dan ook zo vroeg mogelijk beginnen beleggen, liefst met zoveel mogelijk risico maar met zo weinig mogelijk kans op kapitaalverlies.

# 7. Ga slim op vakantie

Het is onmogelijk om de inspanningen vol te houden als er niet af en toe ontspanning is. Maar dat moet je dan wel slim aanpakken. Op je 35e op pensioen gaan is een mooi doel, maar het mag je leven niet bepalen. Neem af en toe een break, ga op vakantie, maar zorg er wel voor dat het niet te veel geld kost. Er zijn alternatieven genoeg, het is enkel een kwestie van eventjes te zoeken.