Schulden snel afbetalen

De meeste beleggers hebben goed in hun oren geknoopt dat ze nooit aandelen moeten kopen met geleend geld. Een belegging in aandelen brengt immers de nodige risico’s met zich mee en daardoor kan een belegging met geleend geld uitdraaien op een complete ramp. De afgesloten lening zal immers wel op vooraf afgesproken tijdstippen moeten worden afgelost.

Ondanks het feit dat het merendeel van de beleggers bewust is van de gevaarlijkheid die een belegging met geleend geld met zich meebrengt, komt het steeds vaker voor. Sterker nog; onlangs wist de zogenoemde ‘Margin Debt’ te stijgen naar een nieuw record. En dat was toch wel bijzonder te noemen, want het meest recente record stond al langer dan 2 jaar in de boeken.

Het gevaar van een belegging met geleend geld neemt toe

geleend-geld

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bespoke, is de verontrustende trend in beeld gebracht. Het probleem zit met name in het feit dat we vaker relatief hoge niveaus hebben gezien en dat de markt kort daarna flink van richting veranderde. Zo hadden we net voor het knappen van de internet- en de huizenzeepbel ook te maken met hoge standen. Ook toen wisten de indices kort daarna in een neerwaartse trend terecht te komen.

Op dit moment hebben we al meerdere jaren op rij te maken met een relatief hoge stand van de Margin Debt. Toch is dit nog geen reden om het gevaar van deze hoge stand te bagatelliseren. Oplettendheid is juist in deze tijd van groot belang.