(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel OPEC en een aantal niet aangesloten olielanden hebben vrijdag in Wenen een akkoord hebben bereikt over een productieverlaging.

Het kartel en onder meer Rusland kwamen een productieverlaging van 1,2 miljoen vaten per dag overeen. Daarvan neemt OPEC er 0,8 miljoen voor zijn rekening en de niet-aangesloten landen 0,4 miljoen vaten.

Ten opzichte van donderdag, toen OPEC niet tot een akkoord kwam, is de berichtgeving vandaag een meevaller, zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO tegen ABM Financial News.

Echter in vergelijking tot begin van de week is het eerder een tegenvaller, zei hij. Toen werd nog gemikt op een daling van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen vaten.

Het rommelige proces van de afgelopen dagen is volgens Van Cleef “een enorm teken van zwakte” van met name Saoedi-Arabië, dat schijnbaar tussen twee vuren zit en niet weet hoe om te gaan met aan de ene kant Rusland en de andere kant de Verenigde Staten.

De olieprijs veerde al voor de officiële uitkomst van de verandering op, op geruchten dat er een deal zou zijn.

Inmiddels kost een vat Amerikaanse West Texas Intermediate bijna 54 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.