Niet zomaar een game-changer. Vandaag maakte de olieprijs niet zonder reden een uitzonderlijke sprong en zou het vandaag misschien weleens de dag kunnen zijn waarbij er een eind gemaakt is aan de relatief ‘goedkope’ olie van de afgelopen jaren!

olieprijs

Gisteren nog stelde Goldman Sachs de outlook voor de ontwikkeling van de olieprijs neerwaarts bij. Ook het IEA voorzat voorlopig geen balans in de ontwikkeling van de olieprijs.

Olieprijs maakt bijzondere sprong

Maar dan ineens, één dag later, gebeurt er vandaag datgene dat bijna niemand voor mogelijk heeft gehouden. Leden van de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) zijn tot een overeenstemming gekomen voor wat betreft het oppompen van zwart goud uit de grond. Het resultaat is weergaloos. Olieprijzen schoten met procenten de pan uit. Binnen enkele uren stond de olieprijs 6 procent hoger in reactie op het besluit van deze ‘Organisatie van de olie-exporterende landen’.

Dit is uiteraard zeer goed nieuws voor landen die al jaren de negatieve effecten ervaren ten gevolge van de enorm in waarde gedaalde grondstofprijzen. Zo lijkt de schalie-olie-revolutie in de Verenigde Staten een vroege dood te sterven daar men niet blijvend onder de kostprijs zal kunnen aanbieden en produceren.

Ook Venezuela gaat zwaar gebukt onder de dalende overheidsinkomsten en is reeds verzeild geraakt in een regelrechte hyperinflatie. Ook over Rusland wordt in de media enorm negatief gesproken. De Russen hebben het hoofd desalniettemin boven het water kunnen houden, mede door de diepe zakken van de Federatie.

Zeer opvallend overigens is dat juist Rusland, dat enorme hoeveelheden olie en gas exporteert, geen lid is van OPEC. De vraag is dan ook in hoeverre zij zullen deelnemen aan het aandraaien van de oliekraan.

Hoe dan ook zal de OPEC de productie limiteren tot 32.5 miljoen vaten per dag. Dit is besproken op het ‘International Energy Form’ te Algerije. De huidige output van de OPEC bedraagt momenteel 33.24 miljoen vaten per dag. Ondertussen zoekt de OPEC support bij niet-leden zoals de Russen die ook al eerder poging gedaan hebben om de productie in samenwerking neerwaarts bij te stellen.

Eigenlijk heeft niemand dit zien aankomen. Dit blijkt ook uit de reactie van de markt die zich hier duidelijk niet op heeft ingesteld – vandaar deze enorme koerswijziging. Mochten niet OPEC-leden zich aandienen, en de kans is groot dat de Russen zich binnen een niet al te lang tijdsbestek zullen aansluiten, dan vergroot dit de kans dat er meerdere stappen gezet zullen worden voor wat betreft het bijstellen van de olieproductie.

Dit zou een volgende ‘lange-termijn’ fase kunnen inluiden voor stijgende grondstofprijzen waarin de olieprijs doorgaans de koers bepaald. Een ontwikkeling om absoluut in de gaten te houden. Vandaag zou weleens een belangrijke dag geweest kunnen zijn voor de toekomstige ontwikkeling van grondstofprijzen!

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>