Saoedi-Arabië, Rusland en andere olieproducerende landen, ook wel bekend als OPEC+, zijn overeengekomen om de olieproductie vanaf volgende maand voorzichtig te verhogen. Hoewel Covid-19 vaccins dichterbij komen, blijven de vooruitzichten voor de vraag naar olie zeer onzeker.
Vanaf januari 2021 zullen de landen van OPEC+ de olieproductie met 500 000 vaten per dag verhogen. Beleggers hadden echter verwacht dat de alliantie zou instemmen met een verlenging van de bestaande productieverlagingen met drie maanden.
De groep heeft de productie van olie in mei en juni met 9,7 miljoen vaten per dag verminderd. Dit vertegenwoordigt ongeveer 10% van de wereldwijde productie. De opgelegde lockdowns in het voorjaar en de reisbeperkingen zorgden ervoor dat de vraag naar olie in vrije val ging. In april bedroeg de prijs van Brent Crude minder dan $20.
Deze productiebeperking werd in augustus versoepeld en OPEC+ was van plan om het aanbod vanaf januari met nog eens 2 miljoen vaten per dag te verhogen. Een tweede golf van lockdowns in delen van Europa en de Verenigde Staten zorgde echter voor een nieuwe klap voor de vraag naar olie.
Onzekere vooruitzichten
Beter dan verwachte resultaten van verschillende kandidaat-vaccins zorgden ervoor dat de olieprijs in de afgelopen weken omhoogschoot. Beleggers hopen dat een vaccin de economische activiteit zal aanzwengelen en het reizen opnieuw zal aanmoedigen.
De omgeving blijft op de korte termijn echter nog steeds zeer ongunstig voor de olieprijzen. Het aanhoudende overaanbod en de zwakkere wereldwijde vraag blijven een negatieve druk op de prijzen uitoefenen.
Volgens Stephen Innes, strateeg bij Axi, zullen de olieprijzen rond het huidige niveau blijven schommelen totdat vliegtuig, treinen en auto’s weer met een grote frequentie in beweging komen. Hiernaast moet de uitrol van een effectief vaccin zijn weg beginnen banen door de wereldeconomie.
Bron: CNN
Foto: iStock