(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel OPEC heeft maandag overeenstemming bereikt om de afspraken om de productie te beperken, te verlengen tot in het eerste kwartaal van 2020, hoewel de verdeeldheid binnen de groep van olielanden toeneemt. Dit meldde The Wall Street Journal maandag.

De discussie over de verlenging van de overeenkomst spitste zich toe op de prijs die de lidstaten van het kartel betalen voor hun samenwerking met Rusland. Voor de OPEC is de samenwerking met Rusland noodzakelijk om te concurreren met Amerikaanse schalieproducenten. Sommige leden van het kartel voelen zich volgens de zakenkrant echter te kort gedaan binnen de alliantie.

Afgelopen weekeinde meldde de Russische president Vladimir Poetin dat Saoedi Arabië, de dominante factor binnen de OPEC, en Rusland al waren overeengekomen de productiebeperking te handhaven op de huidige volumes van 1,2 miljoen vaten per dag.

“Ik denk dat de Russische invloed welkoms is”, zei de Saoedische minister van energie, Khalid al-Fatih, maandag. De minister reageerde daarmee op vragen over de invloed van Rusland op interne OPEC-aangelegenheden.

“Ik denk niet dat Rusland de baas is. Rusland heeft respect voor Saoedi Arabië en heeft ingestemd om [met het akkoord] verder te gaan nadat we hen ervan overtuigd hebben dat dit de juiste zet is voor de markt”, voegde hij toe. “Rusland dicteert ons niet wij dicteren hen niet”, zei de minister.

De 14 landen van de organisatie van olie-exporterende landen kwamen maandag bijeen om te discussiëren over manieren om de mondiale oliemarkt in evenwicht te brengen. Het kartel zal dinsdagochtend met 10 niet-leden onder leiding van Rusland bijeenkomen om de overeenkomst te formaliseren.

Het doel van de OPEC is om een verdere opbouw van de voorraden te voorkomen en de prijzen op een hoger niveau te houden om de overheidsbudgetten van de leden in evenwicht te houden. Het kartel en zijn bondgenoten stemden in december in met een productieverlaging van zes maanden, waardoor de olieprijzen in april met maar lieft 22 procent stegen.

De consensus is echter onder druk komen te staan nadat Iran een lange termijn partnerschap tussen de OPEC en door Rusland geleide bondgenoten weigerde. Ondertussen voelen de historische leden van de groep zich ook steeds minder relevant.

“Terwijl het marktaandeel van de OPEC door de [Amerikaanse] schalierevolutie afneemt, ondersteunt de samenwerking met Rusland het kartel”, zei Jason Bordoff, de oprichter van het Center on Global Energy Policy aan Columbia University. Maar het “dreigt ook andere leden van de OPEC te vervreemden nu zij de leidende rol Rusland beginnen te voelen”, voegde hij toe.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright 2019 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.