De OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) heeft historische productiebeperkingen, van bijna 10 miljoen vaten per dag, ingevoerd om de olieprijs te ondersteunen. Deze prijs stond immers onder druk door de lage vraag naar olie door de lockdowns die verschillende landen oplegden om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. De OPEC vreest er echter voor dat deze beperkingen niet zullen volstaan wanneer er een tweede Covid-19 golf zal uitbreken.

Op 1 augustus gaat de OPEC+ de productiebeperkingen geleidelijk aan versoepelen. Economieën heropenen dus de vraag naar olie zal stapsgewijs weer toenemen.

De groep verwacht dat de vraag naar olie in 2021 met 7 miljoen vaten per dag zal stijgen. In 2021 wil de OPEC haar productie met 6 miljoen vaten per dag verhogen.

Angst voor tweede golf

Een intern onderzoek van de OPEC, dat Reuters kon inkijken, stelt echter dat deze doelstellingen in gevaar kunnen komen als een tweede Covid-19 golf nieuwe lockdowns over de hele wereld zal afdwingen.

Een dergelijk scenario zou de vraag naar olie in 2020 met 11 miljoen vaten per dag kunnen laten dalen. Dit zal leiden tot grotere voorraden, wat een belangrijke maatstaf is die de OPEC gebruikt om de doeltreffendheid van de productiebeperkingen te controleren.

In dit scenario moet worden vastgesteld dat de totale voorraadopbouw een ongekend hoog niveau van 1 218 miljard vaten zal bereiken.

In het “tweede golf-scenario” zouden de mondiale voorraden in het derde kwartaal niet afnemen en in het vierde kwartaal slechts in bescheiden mate afnemen.

De OESO-landen zouden dan ongeveer 149 miljoen vaten boven het vijfjaars-gemiddelde blijven. De OPEC heeft echter gezegd dat zij de voorraden op of onder het vijfjaars-gemiddelde wil houden.

Bron: Reuters

Foto: iStock