productiviteit

De bevolking wordt steeds ouder en dat brengt hogere kosten met zich mee. Maar, ook de beroepsbevolking wordt de komende jaren een stuk ouder. Voornamelijk in Japan, China en Europa gaat dit goed voelbaar zijn.

beroepsbevolking-1

Althans, dat is wat zakenbank Morgan Stanley ons wil meegeven. Uit onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat het totale aandeel van de werkenden tussen de 55 en 64 jaar de komende jaren flink gaat toenemen. Zo kan het aandeel van de ouderen werkenden binnen de totale beroepsbevolking in China zelfs in 30 jaar tijd toenemen van 15 tot 25 procent.

Dalende productiviteit kan zorgen voor afzwakkende economie

beroepsbevolking-2

Volgens Morgan Stanley gaat de oudere beroepsbevolking leiden tot een dalende groei van de productiviteit. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de productiviteit de afgelopen jaren al in een vertraging is terecht gekomen en die trend kan zich in de komende jaren verder gaan voortzetten.

Uiteraard heeft een dalende productiviteit nare gevolgen voor de totale groei van de economie. Op basis van de grafieken ziet de toekomst er voor Amerika en het Verenigd Koninkrijk het beste uit. Daar blijft de beroepsbevolking immers relatief jong.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER