Paniek crisis De Belgische Federale begroting ontspoort, de Vlaamse begroting heeft een gat van honderden miljoen en de strijd tegen terreur wordt met de dag duurder. De menselijke schade van de aanslagen in Brussel is niet in geld uit te drukken. De aanslagen zullen niet alleen onze privacy verder aantasten, maar ook onze financiële situatie. Het overheidsbudget komt steeds meer in het gedrang, ook in Nederland en geld voor terreur te bestrijden is nu eenmaal noodzakelijk. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd vooraleer ons spaargeld op de schop gaat. De overheid sluit dan alle banken voor onbepaalde tijd, niemand kan nog aan zijn rekeningen en iedereen is zijn geld kwijt, dat is het worst-case scenario. Kapitaalcontroles en bail-ins worden uitgevoerd zonder dat je er iets aan kunt doen… behalve een goede voorbereiding. Het klinkt zo geloofwaardig als een eerlijke politieker. Maar de bevolking in Cyprus, Griekenland, Argentinië of IJsland zal er anders over denken, daar hebben ze al deze horror al eens meegemaakt de afgelopen jaren.

Het is cruciaal voor je financiële toekomst om goed te begrijpen wat een overheid allemaal kan doen, zegt Casey Research.

Je kan het vergelijken met een dief die je portemonnee wil stelen. Maar deze dief laat alle uitgangen blokkeren zodat je als een mak lammetje je portemonnee aan hem geeft, hem boos aankijkt en ten slotte met legen handen achterblijft.

Wanneer?

Overheden gebruiken kapitaalcontroles wanneer ze niet meer in de mogelijkheid zijn om geld te lenen, de munt te devalueren of andere manieren om op een legale manier de mensen te bestelen. Kapitaalcontroles en bail-ins komen gelukkig enkel voor tijdens de ergste crisissen: een banksysteem dat omvalt, oorlogen of chronische economische problemen. Met de financiële crisis nog vers in het geheugen is dergelijk scenario echter niet ondenkbaar.

Hoe?

Kapitaalcontroles en bail-ins komen altijd wanneer je het niet verwacht. Er zijn altijd signalen op voorhand maar de meeste mensen geloven nooit dat een overheid het echt laat gebeuren … tot het zover is. Weekends of vakanties zijn daarom de perfecte momenten. Overheden kunnen belastingen heffen op transfers van geld naar het buitenland of ze kunnen beperkingen opleggen. In het ergste geval kan men zelfs het bezit van buitenlandse munten, bankrekeningen of activa verbieden. Kapitaalcontroles zijn altijd de voorbode van iets ergs, bail-ins of een zware devaluatie bijvoorbeeld. De boodschap zal zijn dat ze de bevolking wil beschermen maar in realiteit wil de overheid er alleen maar voor zorgen dat ze gemakkelijker aan je geld kunnen. Het is cruciaal om voorbereid te zijn op dit scenario. We hopen allemaal dat het nooit zover moet komen, maar hoop is zelden een goede strategie.

Oplossing

De oplossing is gemakkelijk: zet een deel van je geld op een buitenlandse bankrekening. De aanval op buitenlandse tegoeden is altijd een laatste strohalm. Een buitenlandse bankrekening is niet illegaal en heeft niets te maken met het ontduiken van belastingen, het heeft enkel te maken met het beschermen van je kapitaal, aldus Casey Research. Ook fysiek goud kan je helpen. Digitaal geld op een spaarrekening is veel gemakkelijker in te nemen dan een klomp goud. OF … je leest het Slim Beleggen e-boek voor €4,95.