passief beleggen

De afgelopen jaren zijn de aandelenmarkten flink in waarde gestegen. De mensen die in het jaar 2009 hadden geïnvesteerd in de aandelenmarkten kunnen nu terugkijken op een mooie tijd. Maar, ondanks de stijgende beurskoersen is de gemiddelde belegger voorzichtiger geworden.

De grootste groep beleggers investeert in fondsen die gespecialiseerd zijn in het beleggen van vermogen. Daarbij wordt aangesloten bij het gewenste beleggingsprofiel van de betreffende investeerder. De afgelopen jaren zijn met name de ‘passieve’ beleggingsfondsen erg in trek. Deze fondsen proberen min of meer hetzelfde rendement te behalen als de hoofdindex (zoals de S&P 500 index).

Steeds meer investeerders kiezen voor passief beleggen

Tegenover deze passieve vorm van beleggen staat uiteraard het actieve beleggen. De actieve beleggingsfondsen hebben als doel om een betere prestatie neer te zetten dan de hoofdindex. Maar, hier staat vaak een hoger risico tegenover. En het is duidelijk dat de beleggers sinds de financiële crisis meer risicomijdend zijn geworden.

passief-beleggen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Investment Company Institute, is te zien dat de afgelopen jaren met name het kapitaal is gestroomd richting de ‘Index MF’ en de ‘ETF’. Beide producten proberen de prestatie van de index min of meer te evenaren.

Met name de ETF’s zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Volgens Moody’s vicepresident Neal M. Epstein komt dit met name door het feit dat de kosten voor het volgen van ETF’s aanzienlijk zijn verlaagd. Voornamelijk de passieve beleggingsfondsen zijn dus de winnaars van de afgelopen jaren.