Peugeot

Het Franse PSA Group, bekend van Peugeot en Citroën, neemt het Duitse Opel over van het Amerikaanse General Motors. Op deze manier wordt PSA Group de 2e grootste autoproducent van Europa en kan GM zijn Europees avontuur afsluiten.

De nieuwe groep zou zo’n 2 miljard euro aan besparingen kunnen doorvoeren door een betere benutting van de capaciteit, het aankopen van materiaal voor beide groepen en lagere administratiekosten.

Carlos Tavares, CEO van PSA, heeft het Franse automerk grondig hervormd de laatste jaren. Hij reanimeerde de Franse automerken de laatste 3 jaar na een kapitaalinjectie van de Franse overheid en het Chinese Dongfeng. Hij wil dit nu opnieuw doen met Opel en zijn Britse dochter Vauxhall.

Opel moet de Franse autoproducent in staat stellen om ook buiten de eigen grenzen sneller te groeien. Onder de vleugels van General Motors was die groei voor het Duitse automerk eerder beperkt. De overname moet dus beide merken een duw in de rug geven.

Meer dan 2 miljard euro

Door de overname wordt PSA Group in 1 klap groter dan Renault. Met een marktaandeel van 17% wordt het bedrijf het 2e grootste automerk op de Europese markt, na het Duitse Volkswagen.

Peugeot/Citroën betaalt ongeveer 1,3 miljard euro voor Opel. Daarnaast wordt ook de Europese financieringspoot van General Motors in een joint venture met BNP Paribas Fortis overgenomen voor 0,9 miljard euro.

Bron: Bloomberg