Aandelencrash Wall Street De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek slecht begonnen, waarbij vooral de verliezen van fondsen die met cijfers kwamen in negatieve zin het sentiment bepaalden. De AEX leverde 1,1 procent in op 446,77 punten, waarmee het Damrak wat slechter presteerde dan de omringende beurzen. De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland daalde in april licht. De index liep terug van 106,7 in maart naar 106,6 in april. “De Ifo-index bleef in brede zin stabiel en het was goed nieuws dat de verwachtingsindex voor de tweede maand op rij verbeterde, nadat er in februari nog sprake was van een behoorlijke verzwakking. De index voor de huidige verwachtingen liep licht terug, maar blijft rond historisch hoge niveaus”, schreef econoom Tobias Rühl van UniCredit maandag. De nieuwe huizenverkopen in Amerika lieten daarentegen in maart een stijging zien. De verkoop nam met 1,5 procent toe in vergelijking tot februari. De euro/dollar werd verhandeld op 1,1276. Olie werd goedkoper. Juni-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,1 procent, en een vat Brent werd 0,4 procent duurder. Stijgers en dalers In de AEX ging de aandacht uit naar Philips, dat maar liefst 4,3 procent verloor na het openen van de boeken over het eerste kwartaal. Analisten reageerden echter redelijk positief op de cijfers, hoewel de marges wel wat tegenvielen.

Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam stelde dat de cijfers “best aardig” waren, maar dat vooral de voorkeur voor een beursgang in plaats van een verkoop voor de divisie Lighting voor teleurstelling zorgde.

Volgens Van Zeijl een teken dat de opbrengst vermoedelijk lager uitkomt dan waarop werd gehoopt. Toch was Philips niet de enige negatieve uitschieter. Aegon leverde 5,0 procent in en ArcelorMittal werd 4,8 procent goedkoper. Uit een vandaag door de staalreus gepubliceerde consensus bleek dat analisten voor het eerste kwartaal rekenen op een winstdaling van circa een derde. Overigens deed niet alleen Aegon het slecht, ook sectorgenoten ABN AMRO en ING Groep leverden 3,0 en 2,0 procent in. Van Zeijl zag evenwel geen directe aanleiding voor deze slechte prestaties van de financiële waarden. Koplopers in de AEX waren RELX en Gemalto met dagwinsten van respectievelijk 1,4 en 0,8 procent. In de AMX droeg TKH Group de rode lantaarn. Het Haaksbergse fonds verloor 4,8 procent na het openen van de boeken. Volgens ING waren de cijfers echter grofweg conform verwachting. Vooral de orderinstroom voor de bandenbouwmachines was met 80 miljoen euro volgens de analisten een meevaller. Fondsmanager Van Zeijl van Actiam merkte op dat het aandeel vooral in de middaghandel nog een veer liet, wat duidt op teleurgestelde Amerikaanse beleggers. Verder kreeg Fugro ook klop. De bodemonderzoeker verloor 4,6 procent en Delta Lloyd werd 4m1 procent goedkoper. In tegenstelling tot Philips en TKH wist Corbion wel te profiteren van de resultaten over het eerste kwartaal. Het fonds werd 6,9 procent duurder. Analisten lieten zich ook positief uit over de behaalde resultaten. Van alle fondsen die voorbeurs met cijfers kwamen, was BinckBank de meest ongelukkige. De online broker verloor maar liefst 16,8 procent. Analisten hielden rekening met een tegenvaller, maar deze viel sterker dan voorzien uit. Volgens SNS Securities verloor Binck afgelopen kwartaal dan ook aan marktaandeel. Verder merkte CFO Evert Kooistra op dat indien de marktwaarde langdurig lager blijft dan de boekwaarde, er een afwaardering kan volgen die ook impact heeft op het dividend van de online broker en vermogensbeheerder. Daar stond Wessanen tegenover met een dagwinst van 3,8 procent. Dinsdag komt het fonds met de cijfers over het eerste kwartaal. Tussenstand Wall Street Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa een half procent in het rood. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.