(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week goed begonnen. Op een slot van 512,76 punten, steeg de AEX 1,4 procent, daar waar andere Europese beurzen overwegend bescheiden winsten lieten zien.
Uitblinkers waren indexzwaargewichten Unilever en Philips. Laatstgenoemde opende de boeken en hoewel het eerste kwartaal zwak was, waren de verwachtingen van het bedrijf voor heel 2020 wel hoopgevend, volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen, die ook de gemelde orderinstroom heel sterk vond.
Verder blijven de markten in de ban van de ontwikkelingen rond de coronauitbraak, volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx.
“Minder besmettingen voeden de mening dat het ergste achter de rug is. In Singapore neemt het aantal besmettingen echter toe. De duur en ernst van de economische gevolgen blijft dus erg onduidelijk”, aldus de marktkenner.
Macro-economisch was het maandag relatief rustig. De eurozone zag de export in februari toenemen, hoewel de import wat terugliep.
Vanmiddag verscheen de Chicago Fed activiteitsindex. Die bleek fors gedaald. De index daalde van 0,06 in februari naar 4,19 negatief in maart.
De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0872. Olie werd maandag weer fors goedkoper. Een vat WTI-olie met levering in mei verhandelde zo’n 41 procent lager op 10,79 dollar.
Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees erop dat de meifuture voor het oliecontract op de New York Mercantile Exchange maandag expireert. De junifuture die vanaf dinsdag geldt, verhandelde ‘slechts’ 9 procent lager op 22,81 dollar.
Stijgers en dalers
In de AEX was Philips na het afgeven van een kwartaalupdate de uitblinker met een koerswinst van 6,1 procent. Analisten spraken van een mager eerste kwartaal, maar waren goed te spreken over de afgegeven outlook voor heel 2020.
Indexzwaargewicht Unilever won 4,4 procent.
Voorbeurs kwam IMCD, net als Philips, met kwartaalcijfers. Dit leverde een koerswinst op van 4,8 procent. ING wees erop dat bij IMCD nog geen impact van de coronacrisis zichtbaar is. In het eerste kwartaal steeg de omzet met 6 procent en de winst zelfs met dubbele cijfers.
Bij de dalers vielen de financials op. ABN AMRO verloor 3,5 procent en ING 2,0 procent. ABN AMRO heeft een claim ingediend tegen een grote oliehandelaar uit Singapore, die faillissementsbeschermings heeft aangevraagd nu de olieprijs is gekelderd.
Ondanks de dalende olieprijs, wist Royal Dutch Shell nog redelijk stand te houden, met een verlies van 0,8 procent. Unibail-Rodamco-Westfield werd 3,3 procent goedkoper. Randstad daalde 3,2 procent.
In de AMX profiteerde PostNL van een koopaanbeveling van ABN AMRO. Het aandeel koerste 4,6 procent hoger. Flow Traders won 3,4 procent. De flitshandelaar komt morgen met cijfers. Analisten verwachten dat Flow Traders een veelvoud aan winst zal rapporteren over het eerste kwartaal, waarin de grote marktvolatiliteit de handelsvolumes en de winstgevendheid opstuwde.
Altice Europe noteerde onderaan met een verlies van 3,2 procent.
In de AScX steeg AMG 8,2 procent, na het intrekken van de winstverwachting voor 2020 door de corona-effecten. Een nieuwe outlook zal AMG afgeven zodra de mondiale economie begint te stabiliseren.
NIBC was de sterkste daler, met een verlies van 5,7 procent.
Lokaal explodeerde het aandeel DGB, met een koerswinst van ruim 40 procent. De volumes waren ook ruim bovengemiddeld. DGB Group heeft 1.249.999 aandelen DGB gekocht van MountainShield Capital Fund. Hiervoor betaalde DGB 0,4845 euro per stuk, of ongeveer 605.625 euro in totaal. Daarmee is het inkoopprogramma van 2,25 miljoen aandelen afgerond.
Tussenstand Wall Street
Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse indexen lager. De S&P 500 verloor 0,7 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.