De Amsterdamse beurs is vrijdag met een kleine winst van 0,4 procent gesloten, na een goede handelsweek die de AEX een winst van 3,8 procent opleverde op een slotkoers van 450,94 punten.

De ogen waren vanochtend gericht op Philips Lighting, dat een notering op Beursplein 5 kreeg. De handel ging voortvarend van start.

“Ik ben erg tevreden en verheugd over het succes van de beursgang, maar we hadden dit na de roadshows bij institutionele beleggers en een inventarisatie van de belangstelling bij particuliere beleggers in de afgelopen weken eigenlijk ook wel verwacht”, zei CEO Eric Rondolat vrijdag na de openingsceremonie. Het aandeel werd vrijdag 10 procent meer waard op een koers van 22,00 euro.

’s Middags ging de aandacht vooral uit naar PostNL. Zowel de handel in het Nederlandse postfonds als dat van de Belgische sectorgenoot Bpost, werd stilgelegd op last van de toezichthouders. De markt speculeerde of nu juist PostNL of Bpost de overnameprooi is. Volgens analisten is voor beide scenario’s een boom op te zetten. Woordvoerders van beide bedrijven lieten weten pas op maandag met een verklaring te komen.

Op macro-economisch vlak was het een rustige dag. De markt was vooral in afwachting van nieuws uit Amerika. Voor de openingszoemer op Wall Street werd al bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar harder groeide dan aanvankelijk gemeld. Het bruto binnenlands product steeg afgelopen kwartaal met 0,8 procent in plaats van de eerder gemelde 0,5 procent. De markt rekende evenwel op een groei van 1,0 procent.

“De opwaartse bijstelling is goed nieuws, maar viel ten opzichte van de verwachtingen wel wat tegen”, aldus analist Bas van Geffen van Rabobank. De analist noemde vooral de ontwikkeling van de consumentenbestedingen een tegenvaller.

Later volgde een fikse stijging van de vertrouwensindex berekend door de Universiteit van Michigan. De index steeg van 89,0 in april naar 94,7 in mei.

Olie werd opnieuw goedkoper en de 50 dollar per vat komt zo steeds weer verder uit zicht.

Analisten van KBC schreven dit toe aan de stijgende dollar. Voor een vat West Texas Intermediate moet momenteel 49,41 dollar worden neergeteld en voor Brent is dit 49,41 dollar.

De euro/dollar handelde rond het slot in Europa op 1,1141.

Stijgers en dalers

In de AEX was ASML de sterkste stijger met een koerswinst van 1,7 procent. NN Group, dat donderdag nog stevig onderuit ging na de publicatie van de kwartaalcijfers, won 1,6 procent. Verder won Ahold 1,3 procent.

De grootste daler was AkzoNobel met een verlies van 2,3 procent. De verfgigant leverde in na een verkoopaanbeveling door Barclays. Volgens de analisten van de Britse bank zal AkzoNobel dit jaar minder profiteren van wisselkoerseffecten, inkoopkosten en reorganisaties. “AkzoNobel heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt op het vlak van kosten”, aldus de marktvorsers, die vrezen dat het nu moeilijker wordt om nog meer kostenbesparingen te realiseren, waardoor de lage onderliggende groei zichtbaar wordt.

Verder kende ook Boskalis een tegenvallende dag met een koersverlies van 1,7 procent.

In de AMX was PostNL koploper met een koerswinst van 5,4 procent, gevolgd door Flow Traders, dat 3,7 procent meer waard werd. Ook BAM Groep deed goede zaken met een koerswinst van 1,8 procent. De Britse dochteronderneming van BAM haalde een opdracht binnen voor de uitbreiding van een universiteitscampus in Edgbaston. De opdrachtsom voor het gebouw van drie verdiepingen bedraagt 53 miljoen euro.

Tegenover deze wisten stond ASM International met een verlies van 2,3 procent. Het aandeel noteerde evenwel ex-dividend. Corbion verloor 1,2 procent en Aperam 1,1 procent.

Verder viel onder de kleinere fondsen Kendrion op met een koersverlies van 3,0 procent. Fagron werd 3,5 procent duurder en ICT Automatisering steeg 4,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street licht boven de slotkoersen van donderdag. Nabeurs geeft voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve een speech op de universiteit van Harvard. Beleggers zullen vooral luisteren of de centraal bankier meer inzicht geeft in de timing van de volgende renteverhoging.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.