Poetin machtigste man ter wereld

Voor het 4e jaar op rij is de Russische leider Vladimir Poetin verkozen tot machtigste man ter wereld volgens het zakenblad Forbes. Van Syrië over Rusland tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Poetin krijgt wat hij wil. Op de 2e plaats staat Donald Trump gevolgd door Angela Merkel.

Er zijn zo’n 7,4 miljard mensen op deze wereld, toch heeft slechts 1 op 100 miljoen een plaats in de lijst van Forbes gekregen. De lijst van 74 werd samengesteld op basis van 4 criteria:

Eerst werd er gekeken over hoeveel personen de leiders macht hebben. Zo staat bijvoorbeeld ook de Paus (als leider van 1 miljard katholieken) en de CEO van Wal-Mart (als leider van de grootste werkgever ter wereld) in de lijst.

Ten tweede werd er gekeken naar de financiële middelen die de leiders tot hun beschikking hebben. Voor wereldleiders werd er gekeken naar het bbp, voor CEO’s naar de omvang en omzet van het bedrijf.

Ten derde keek men naar de impact over verschillende invloedsferen. Zo heeft Elon Musk bijvoorbeeld impact op de auto-industrie, ruimtevaart en groene energie via Tesla, SpaceX en SolarCity.

Ten slotte werd er gekeken hoe de kandidaten hun macht aanwenden. Zo heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un bijvoorbeeld absolute controle over 25 miljoen inwoners.

Hieruit destilleerde Forbes de lijst van machtigste mensen ter wereld. Volgens het zakenblad zullen deze mensen het komende jaar het meeste invloed hebben op de snel veranderende wereld.

Vladimir Poetin kwam dus voor het 4e jaar op rij als 1e uit de bus. Hij wordt gevolgd door een nieuwkomer, Donald Trump. Trump is immuun voor schandalen, heeft het Huis van Afgevaardigden én de Senaat achter zich en heeft een persoonlijk vermogen van enkele miljarden.

Op de 3e plaats staat de machtigste vrouw ter wereld, nog steeds Angela Merkel van Duitsland. Nieuwkomers in de Forbes-lijst zijn onder andere Theresa May, Travis Kalanick (CEO Uber) en Recep Erdogan van Turkije.

Dit is de Top-10:

#1. Vladimir Poetin

#2. Donald Trump

#3. Angela Merkel

#4. Xi Jinping

#5. Paus Franciscus

#6. Janet Yellen

#7. Bill Gates

#8. Larry Page

#9. Narendra Modi

#10. Mark Zuckerberg

Bron: Forbes