De wereldwijde aandelenmarkten hebben sinds hun dieptepunten in maart, een zeer mooi herstel achter de rug. Er is echter nog een andere activaklasse die de aandacht van beleggers getrokken heeft: goud.

De goudprijzen zijn eerder deze maand gestegen tot meer dan $1 800 per troy ounce (± 28 gram). Hierbij werd een belangrijke psychologische mijlpaal overschreden die sinds 2011 niet meer bereikt is. Voor dit jaar heeft de goudprijs een stijging van ongeveer 19% doorgemaakt.

De onzekerheid over het Covid-19 virus blijft de prijs van het edelmetaal opdrijven. Sommige analisten suggereren daarom dat de goudprijs kan stijgen tot recordhoogtes.

Goudprijs kan nog stijgen

Toen de Covid-19 pandemie eind maart steeds heviger werd, kende de goudprijs ook een daling omdat beleggers zich haastten om cash vrij te maken.

Sindsdien zijn beleggers echter teruggekeerd naar de goudmarkt en zien ze het weer als veilige opslagplaats voor hun geld. Volgens gegevens van BlackRock is de instroom in op de beurs verhandelde goudfondsen (ETF’s) dit jaar wereldwijd ongeveer $12 miljard.

In april melde Bank of America dat zij in de komende jaren een goudprijs van $3 000 per ounce verwachten. De wereldwijde onzekerheid zal ervoor zorgen dat de goudprijs nog zal stijgen.

Michael Widmer, grondstoffenstrateeg bij Bank of America, stelt:

Op dit moment zijn er een heleboel onzekerheden die de goudprijs ondersteunen. We hebben echter een beetje meer inzicht nodig over de toekomst alvorens de goudprijs echt gaat pieken.

Hét moment om goud te kopen?

De positieve vooruitzichten suggereren een potentieel hoog rendement in de toekomst. De prijzen staan echter al op meerjarige hoogtepunten waardoor het risico zeker niet onbestaande is. Er is echter geen ideaal moment om goud aan te kopen.

Albert Cheng, CEO van Singapore Bullion Market Association, stelt:

Het is nooit het perfect moment om goud te kopen. Elke belegger moet echter een deel van zijn portefeuille in goud beleggen.

Financiële adviseurs raden meestal aan om 1% tot 5% van je portefeuille aan goud toe te wijzen. Volgens Cheng zouden particulieren dit echter mogen optrekken tot een percentage van 5% tot 15%.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Comments