De Covid-19 pandemie heeft de economie abrupt tot stilstand gebracht. Hoewel de lange weg naar herstel begonnen lijkt, denkt Jerome Powell dat de economie die we kenden waarschijnlijk een ding uit het verleden zal zijn.

Door de pandemie zijn reeds bestaande trends in de economie en de maatschappij versneld. Denk maar aan het toenemende gebruik van technologie, telewerken en automatisering. Volgens Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zal dit blijvende implicaties hebben op de manier waarop mensen leven en werken.

Hoewel de technologische vooruitgang over het algemeen positief is voor de samenleving op lange termijn, kunnen ze op korte termijn disruptief zijn aldus Powell.

De post-pandemische economie loopt ook het risico om minder productief te zijn. Vrouwen werden bijvoorbeeld gedwongen om hun job op te geven vanwege hun verantwoordelijkheden tegenover de kinderen. Deze kinderen krijgen ook niet het onderwijs dat ze verdienen, gaat Powell verder.

Hierdoor zal de ongelijkheid groeien. Over het algemeen houdt ongelijkheid de groei van de economie tegen.

Powell stelt:

We zijn wel degelijk aan het herstellen maar naar een andere economie.

Werk aan de winkel

Powell heeft al enkele keren aangegeven dat de economie misschien meer stimulans van zowel de overheid als de centrale bank nodig heeft om met succes door deze crisis heen te komen. Dit sentiment heeft hij op donderdag weer opgepikt.

Washington heeft reeds biljoenen dollars uitgegeven om de economie te ondersteunen. Een groot deel van deze maatregelen zijn echter verlopen of zullen dit op het einde van het jaar doen. Economen zijn wel hoopvol dat de volgende regering erin zal slagen om een akkoord te vinden over een nieuwe stimuluspakket.

Powell besluit:

Mijn gevoel is dat de centrale bank maar ook het Congres nog meer zal moeten doen.

Born: CNN

Foto: iStock