Dat broodje met Noorse zalm waarmee je in de morgen graag je dag begint is op weg om een luxe snack te worden, zo blijkt.

De prijs van deze gegeerde Noorse zalm is namelijk helemaal door het dak aan het gaan de laatste jaren, zo is de prijs van zijn bodem in 2011 meer dan maal 3 gegaan tot op de dag van vandaag!

De volgende grafiek van Bloomberg spreekt dan ook boekdelen…

De volatiliteit van de Noorse zalmprijs was altijd wel al aanwezig, maar nog nooit zoals we dat zien op de dag van vandaag!

Volgens Bloomberg is de reden voor deze sterke stijging vrij simpel, er is gewoon niet genoeg voorraad om aan de gigantisch oplopende vraag te beantwoorden.

Zo zijn de consumenten in demografische grootmachten zoals China & Brazilië steeds meer en meer bezig met gezondheidsbewust eten, een trend waarin je een vis zoals de zalm natuurlijk wel kan plaatsen.

Ook is de wereldwijde opkomst van sushi volgens Bloomberg een onmiskenbare reden voor de stijgende vraag.

De productie is momenteel ook ondermaats, dit komt grotendeels doordat er een paar jaar geleden een epidemie was van parasieten die de zalmen als doelwit hadden.

De zalmen zelf worden echter ook minder groot, dit komt omdat er in Noorwegen sprake is van kouder dan gemiddeld water, en dit heeft het effect dat de zalmen daar minder gaan eten en dus minder volume kweken.

Maar voor de liefhebbers van het bovengenoemde broodje Noorse zalm is het gelukkig toch nog niet allemaal kommer en kwel…

Zo verwachten verschillende experten dat zodat de zomer er is, er door het barbecue seizoen weer meer vraag gaat zijn naar vlees, en dit ten kosten zal gaan van de vraag naar vis, zoals de zalm.

Dit zou de prijs dan weer iets moeten drukken, besluit Bloomberg.

Reacties