goud prijs seizoenen Goud toont zich momenteel zwak. Het edelmetaal heeft last van een aansterkende dollar, gedreven door verwachtingen over een aanstaande Amerikaanse rentestijging. Naast sentiment en marktfactoren speelt er ook wat anders mee – het seizoen. Veel beleggers zijn zich onvoldoende bewust dat goud aan seizoensinvloeden onderhevig is. Deze komen voort uit natuurlijke schommelingen aan de vraagzijde. Hierbij spelen onder andere kerstvakantie, het Indiaas trouwseizoen en het Chinees nieuwjaar mee. Deze fluctuaties zorgen voor een redelijk constante onderstroom in goudprijsontwikkeling over het jaar.

Beleggen in goud volgens Patronen

Onttrokken uit decennia aan data, ontstaat er een patroon dat betekenisvol is voor goudbeleggers. Goud zit momenteel in het midden in haar zes-maanden durende komkommertijd. Deze periode begon in maart en duurt tot augustus, zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien. Er is enige overlap met de zwakste aandelenmaanden, welke onder de spreuk “sell in may and go away” bekend staat. Grofweg gezegd start en eindigt het zwakke seizoen in de goudmarkten twee maanden eerder dan in de aandelenmarkten. seizoen voor beleggen in goud Goudprijzen zijn losgekoppeld van de Amerikaanse dollar sinds begin jaren 1970. Sinds deze tijd heeft de periode maart tot augustus een jaarlijks rendement geleverd van 1,2 procent. Terwijl er over de overige zes maanden gemiddeld 13,4 procent is behaald. Maart is, gemiddeld genomen, de slechtste maand voor goud. Wordt het nu beter of slechter? De afgelopen 12 maanden zijn een goede illustratie van deze cyclus. In 2015 heeft goud in haar komkommertijd (maart tot en met augustus) 6,5% van haar waarde ingeleverd. Dit staat in schril contract met het ‘hoogseizoen’ (september tot en met februari) waarin het edelmetaal 8,8% heeft opgebracht.

Neigingen zijn geen wetmatigheid

Maar bedenk, gemiddeldes over deze lange horizon kunnen nuances maskeren. De goudprijs gedraagt zich bijvoorbeeld anders in bull-markten dan in bear-markten. Daarnaast speelt ook reële rente een belangrijke rol. Wil je beleggen in goud, moet je hier allemaal rekening mee houden. Ook moet je in het achterhoofd houden dat seizoensinvloeden niet meer zijn dan neigingen. Het zijn secundaire factoren die de markten beïnvloeden. Het zijn zeker geen garanties. Seizoensinvloeden kunnen vergeleken worden met de wind; tegenwind maakt het fietsen moeilijker, rugwind maakt fietsen makkelijker, maar beiden zullen je niet verhinderen om jouw bestemming te bereiken. Voorlopig maakt het je misschien weinig uit of goud binnen een bandbreedte handelt vanwege seizoensinvloeden, sentiment of andere factoren. Toch kan dit inzicht je helpen om jouw verwachtingen af te stemmen.