volatiliteit

Het afgelopen kwartaal wisten de meeste aandelenmarkten opnieuw in waarde te stijgen. Voor de indices op Wall Street werd er zelfs gesproken over een ‘gouden kwartaal’. En dat had voornamelijk te maken met het feit dat er op Wall Street belangrijke mijlpalen werden bereikt. Zo wist de Dow Jones index de grens van 20.000 punten te doorbreken.

Heel wat beleggers zullen met tevredenheid terugkijken op de eerste 3 maanden van dit beursjaar. Zeker wanneer we terugblikken op de beursprestatie die in het eerste kwartaal van 2016 werd neergezet. Destijds moesten de markten flink waarde inleveren en in het bijzonder hadden de Europese markten het erg lastig.

Volatiliteitsbarometer beweegt op een angstaanjagend laag niveau

Ondanks het feit dat de markten het afgelopen kwartaal een mooie prestatie wisten neer te zetten, biedt dit geen enkele garantie voor de toekomstige bewegingen. Als we ons richten op de volatiliteitsbarometer dan zouden we zelfs voorzichtiger moeten gaan worden.

volatiliteitsbarometer

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de VIX-index het afgelopen kwartaal binnen een relatief lage bandbreedte bewoog. Sterker nog; we hadden het afgelopen kwartaal te maken met het laagste kwartaalgemiddelde in meer dan 10 jaar tijd. Voor het laatst hadden we tijdens het vierde kwartaal van 2006 te maken met een dergelijk laag gemiddelde.

En destijds wist de feestvreugde nog een aantal maanden stand te houden, maar uiteindelijk kregen de markten een flinke domper te verwerken.