(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

De AEX sloot 0,8 procent hoger op 573,17 punten. De Midkap- en Smallcap-indices stegen 0,8 en 0,7 procent.

In Amsterdam was het de dag van beursnieuweling Prosus, dat de show stal met een forse koersstijging.

China zorgde voor een positieve stemming op de wereldwijde beurzen, nadat het land bepaalde Amerikaanse goederen vrijstelde van een importheffing, vooruitlopend op een hervatting van de handelsbesprekingen tussen de twee landen. President Trump riep de Federal Reserve weer eens op om de rente verder te verlagen.

Verder waren vastgoedfondsen in in trek. “Als je naar de index kijkt, lijkt er niet zo veel te gebeuren, maar onderliggend is er toch aardig wat beweging”, zei Albert Jellema, portefeuillemanager van Deaandeelhouder.nl. “Je ziet dat achterblijvers worden gekocht. Zo zijn ook de banken zijn afgelopen tijd met meer dan tien procent gestegen. Aan de andere kant gaan aandelen die het goed deden, zoals Adyen gisteren, soms flink onderuit.”

Jellema twijfelde aan adviezen om over te stappen naar meer cyclische fondsen. “Dit lijkt me nog niet het goede moment daarvoor.”

Allesbepalend voor de beurs is volgens Jellema wat ECB-voorzitter Mario Draghi donderdagmiddag zal bekendmaken bij zijn rentebesluit. Volgens de portefeuillemanager heeft de centrale bankier de verwachtingen hoog neergezet, en is het nu maar de vraag of hij die zal kunnen waarmaken. “Hij kan de rente met tien basispunten verlagen en weer obligaties gaan opkopen, maar dat wordt door de markt ook al min of meer verwacht. We zullen zien wat voor konijnen hij nog uit de hoed kan toveren, maar daarmee zou hij ook weer over zijn graf heen regeren”, aldus Jellema. En zonder acuut dreigende crisis zou dat misschien niet zo netjes zijn van Draghi.

In de middag bleek dat de OPEC de vraag naar olie minder sterk ziet groeien dit jaar, en dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten de afgelopen week sterker dan verwacht zijn gedaald.

Verder bracht Hong Kong Exchanges & Clearing een overnamebod van 29,6 miljard Britse pond uit op London Stock Exchange.

De euro/dollar handelde op 1,0999.  “Als de ECB kiest voor verruiming en rianter uitpakt dan de markt verwacht, kan de euro wel even richting de 1,10 dollar koersen”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdagmorgen nog. “De euro is vooral gevoelig voor het rentebeleid. Een verlaging door de ECB van de negatieve depositorente met 10 basispunten naar -0,50 procent zit al in de koers van de euro verwerkt.”

Stijgers en dalers

Beursnieuweling Prosus steeg op de eerste handelsdag met 27 procent. Daarmee is het direct een van de bedrijven op het Damrak met de hoogste marktkapitalisatie.
 
“Ze vonden gisteren nog zelf dat ze met zo’n dertig procent ondergewaardeerd zijn, maar daar is na één dag niet veel meer van over”, zei Jellema. Nu onderscheidt het fonds zich volgens hem niet wezenlijk van investeringsfondsen zoals GBL of HAL tegen die tegen vergelijkbare kortingen op de boekwaarde worden verhandeld.
 
Vanavond nabeurs maakt Euronext de herweging van de indexen bekend.
 
ABN AMRO sloot 1,3 procent hoger. Credit Suisse bleef zeer positief over het aandeel, na een gesprek met het management deze week, wijzend op het hoge dividendrendement van ongeveer 10 procent, dat bovendien meer ruimte voor groei heeft. Ook zien de analisten ruimte voor kostenbesparingen en nieuwe boekhoudregels. Door de IT-kosten te kapitaliseren zou de winst per aandeel met 18 procent kunnen stijgen.

Vastgoed stal de show. In de AEX ging UnibailRodamco aan kop met een winst van 3,2 procent en in de Midkap-index won Wereldhave zelfs 4,9 procent. Eurocommercial Properties klom 3,7 procent. “Zelfs deze ultieme ‘dogs’, of aandelen die het waardeloos hebben gedaan, laten nu herstel zien, ook al is het nog bescheiden”, zei Jellema.

UBS verhoogde in een rapport dan ook het advies voor de vastgoedsector naar Overwogen. “In deze markt kijken wij naar waarde[-aandelen] met beperkte cyclische blootstelling”, schreven de analisten.  

IMCD en Aalberts werden 3 procent meer waard. Onderin noteerden Randstad en Wolters Kluwer verliezen van rond 1 procent.

Midkap-fonds ASMI won ook 3 procent. Daar stond een verlies van Basic-Fit tegenover van 1,3 procent. In de AScX ging Acomo 4,5 procent hoger.  

Kiadis Pharma daalde 6 procent na een adviesverlaging van KBC Securities, dat bezorgd is om de “drastische” kostenstijging. Slechts een klein deel hiervan is eenmalig. De analisten rekenen inmiddels op 20 tot 30 miljoen euro aan extra kosten tussen 2019 en 2021. Jefferies verlaagde het koersdoel met 3 euro naar 14,00 euro, maar handhaafde wel het koopadvies.

Brunel won 1,1 procent. Oud-topman Jan Arie van Barneveld, verkocht al zijn aandelen, bijna 170.000 stuks, bleek uit een AFM-melding.

Op de lokale markt ging Ease2Pay onderuit met een verlies van 8,5 procent. Na een verlies van 10 procent op woensdag is een groot deel van de winst van de voorgaande dagen weer verdwenen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties