(ABM FN-Dow Jones) Qatar Petroleum, ’s werelds grootste producent van vloeibaar aardgas (LNG), wil de productie in de komende zeven jaar met 30 procent verhogen. Dit maakte het staatsbedrijf dinsdag bekend.

Qatar Petroleum zal om de hogere productie te bereiken een project uitbreiden bij een gasveld dat het deelt met Iran in de Perzische Golf, zei CEO Saad al-Kaabi in Doha. De uitbreiding verhoogt de totale LNG-productie van Qatar naar 100 miljoen ton per jaar van de huidige 77 miljoen ton, aldus de topman.

Het besluit komt op het moment dat Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte eisen dat Qatar gehoor geeft aan een aantal eisen om een escalatie van het diplomatieke conflict tussen de landen te voorkomen. De vier landen hebben de diplomatieke banden opgezegd en sancties opgelegd aan het Emiraat vanwege de vermoedelijke steun aan terroristen in de regio, iets dat Qatar ontkent. Hoewel de economie van Qatar tot nu toe bestand bleek tegen de boycot, zou het land uiteindelijk wel kunnen gaan lijden onder de economische sancties. 

De vier Arabische landen waarmee Qatar in de clinch ligt zijn niet zulke grote gasproducenten maar de internationale concurrentie neemt wel toe. In Rusland wordt de productie van LNG opgevoerd en Amerika is begonnen met het exporteren van de grondstof. Bovendien zien energiereuzen als Royal Dutch Shell de winning van aardgas ook als strategische prioriteit.

Als Qatar zijn plannen doorzet, dan pompt het meer LNG op terwijl er toch al een overaanbod is, volgens analist Frank Harris van Wood Mackenzie. 

“Hoe je het ook wendt of keert, het zou betekenen dat de prijzen voor vloeibaar aardgas dalen en dat is niet gunstig voor Qatar”, aldus de marktanalist die de aankondiging dan ook vooral ziet als boodschap naar de regio en niet naar de LNG markt.

Robin Mills van Qamar Energy is het met hem eens. De marktkenner ziet de aankondiging als een signaal van Qatar dat het een belangrijke speler is op de mondiale energiemarkt. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.